Nostalgi & fredag

På äldreboenden har man funnit effektiva sätt att stimulera gravt dementa människor genom att stimulera deras sinnen med saker kopplade till deras barndom/ungdom. Barndomens tidstypiska dofter, ljud och synintryck får dementa “grönsaker” att blomma upp som livskraftiga barn. Det kan handla om viss mat, musik eller dofter. Låter logiskt, rörande, humant och uppfriskande.

Häromdagen när jag körde bil insåg jag efter en stund att jag fått på P4 i bilen. I stort sett all musik som spelades var 20-30 år gammal. Dvs den adresserade radiokanalens målgrupp i en tid när dom var runt 20 år.

j1

SVT sänder just nu en programserie som heter Retro. En serie som verkar helt skräddarsydd för bittra medelålders par som sitter i soffan, utan något att tala med varandra om. Utom möjligen sin egen förljugna historia. Vi smälter vår taco-dinner och återupplever Twin peaks, Flashdance eller filmen “G” till kilovis med lösgodis.

På östersjön förvandlar DJ’s på finlandsbåtarna och danspalatsen bedagade kvinnor till ystra partymonster med musikmässig precision som Carless Whisper.

Allt ovanstående är en mental tidsmaskin. En resa i själen som tar oss tillbaka till en tid av platt mage, nyfikenhet, aptit på livet, hunger, fasta bröst, öppenhet, förälskelse och mod. Till en tid då vi omfamnade det nya, snarare än att ägna tid åt att försvara eller berätta om det vi gjort.

j2

Innovation
När jag håller föreläsningar brukar jag visa en bild på två pilar. Jag brukar fråga vilken dom tror är längst. Ett unisont svar brukar vara att dom är lika långa.

Jag klandrar ingen för det svaret. Vi har lärt oss från barnsben att när vi ser en sådan bild så är det ett ”trick” där svaret är att dom är lika långa.

nostalgi

Men det nedre är längst, för jag har ändrat dom!

Poängen är att vi inte jobbar med innovation för att Apple gör det, för att alla andra gör det eller för att det förväntas av oss. Vi gör det för att världen omkring oss förändras!

Slutsats
Jag tycker att nostalgi i tidig ålder är väldigt dystert. Med tidig ålder menar jag all tid innan vi får det måttligt upplyftande epitetet “brukare” på ett äldreboende. Ju tidigare vi ägnar oss åt nostalgi, desto tidigare slutar vi också att konsumera livet. Vi kommer att ägna tid åt att odla en allt mer förljugen historia, istället för att bejaka möjligheter, livet, relationer och inte minst oss själva.

Med nostalgi kommer vi dessutom inte att förstå vår samtid och därmed varken kunna verka på ett bra sätt eller fatta rätt beslut i den. Med ett nostalgiskt synsätt kommer vi bara producera linjär innovation, vilket i själva verket bara är att förbättra något befintligt. Riktig innovation kommer av öppenhet och att man lever i sin samtids strukturer och frågeställningar.

Det kommer en dag då nostalgi är det enda vi har, ta inte ut den dagen i förskott!

Fredag
Nu vankas helg. Frun skall mot allt sunt förnuft delta i en löptävling. Något som innebär att jag i smyg kan bjuda barnen på vad som helst med mycket pommesfrites till lunch. Det innebär att se vilken socialrealistisk våldsfilm jag vill eller förströ tiden genom att ligga i soffan och fulsurfa utan att nervöst se mig över axeln!

Här följer dessutom en spellista som är allt annat än tillbakablickande!

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *