Mänsklighet & fredag

SVT Play är en välsignelse när man inte kan sova. På lägsta volym kan jag mitt i natten konsumera precis vad jag vill, när jag vill. Den enda risk jag utsätter mig för är att min väna fru vaknar och säger ”VARFÖR I HELVETE SOVER DU INTE?….. KLOCKAN ÄR JU X..”

Senast såg jag en dokumentär på SVT Play om terroristattacken mot köpcentrat i Nairobi. En hemsk, men också rörande dokumentär om mänsklighet bortom bakgrund, etnicitet och sociala koder.

nairobi2

Se
När vi träffar en ny människa ser vi ett antal saker. Utifrån det vi ser formar vi förväntningar. Vi ser vilket kön, vilken generation personen tillhör. Vi ser ungefär vilken nationalitet samt hur personen är klädd, ser ut och rör sig.

Genom denna ”data” processer vår hjärna erfarenheter och fördommar, medvetna eller omedvetna.

Lyssna
Därefter sätter nästa sinne in. Nämligen vår hörsel. Utifrån den kan vi på ganska kort tid höra vilken bildningsnivå personen i fråga har. Vi lyssnar efter dialekter och sätt att tala. Denna data läggs till våra tidigare synintryck.

Efter detta har vår hjärna redan gett oss den analys vi behöver. Vi har bestämt oss för vad vi förväntar oss av personen i fråga. Vi har inte tid att ta in människor på riktig,t för vår hjärna är anpassad för att fatta snabba beslut i syfte att hålla oss vid liv.

Känslor
Så först därefter, när vi redan bestämt oss, är vår hjärna redo att ta in andra känslointryck. Vårt syn- och hörselintryck har ”hjälpt” oss att filtrera, vilket gör att vi antingen lyssnar och känner in på riktigt eller ej.

Äkta
I dokumentären om Nairobi porträterades människor där alla sociala regler hade upphört. Ingen lade någon värdering i hur människor såg ut, talade etc. Man hjälptes åt för att rädda varandras barn och varandras liv.

Jag har varken pluggat psykologi eller beteendevetenskap, så allt är i och för sig bara kvasipsykologiskt funderande. Den gode Max och andra experter på området får väl “racka ner” i så fall.

trosta

Min slutsats
När människor upplever kris suddas alla våra personliga ”metadata-taggar” ut och vi kan se varandra bortom sociala barriärer, etnicitet och förutfattade meningar. Och jag tror att vi har MASSOR att vinna på att motverka ”filtren” i vår vardag. Att känna in och ta in människors känslor, drivkrafter, behov och rädslor gör oss till bättre säljare, köpare, kollegor, chefer, analytiker och kanske också människor.

Helg
Nu vankas helg efter en rörig vecka. Har dessutom ofrivilligt varit på bio i veckan…..

IMG_1098

Efter 2 timmar och 7 minuter och hundra kronor fattigare blev jag varse hur viktig fadersrollen är, hur flyktig vänskap och relationer är. Jag vandrade nedstämd ut från bion med bilden av hur bänkarna gapar tomma på min begravning av försummade vänner. Raskt förbyttes bilden till att mina två älskade döttrar sitter och injicerar heroin på en mynttoalett. Allt för att jag inte varit intresserad av att titta i telefonen på den Hermés-klänning hon säger sig vilja ha i födelsedagspresent.

Nu ska jag fira helg, ringa de få vänner jag har kvar och så ska jag titta på varje “rolig” LOL-cat döttrarna vill visa i sina iPhones…..

En spellista som gör att du inte tar livet av dig!

Trevlig helg

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.