Koncentration, självkritik & fredag

Jag har precis som de flesta andra på den här planeten vuxit upp i en analog värld, för att sedan bli en del av den digitala.

Minnen från den analoga tiden är när jag kom hem sent från fritidsgården för att finna min pappa sittande i fåtöljen, kanske med ett glas whiskey, djupt insjunken i en bok. Utan musik i bakgrunden. Utan tv med ett passivt skrål.

Jag får bilder av min mamma liggande i sängen uppslukad av en tegelstenstjock bok.

Själv låg jag på mitt rum och förtrollades av Dante. Dock inte Dante Alighieri utan Bengt Linders ungdomsböcker om Dante.

allmyfriendsstilldead

Nutid
Vi människor får allt svårare att konsumera långa texter. Vid varje försök till analog läsning finns hela tiden något digitalt som kliar och skaver. Mina barn ser sina två föräldrar fladdra mellan olika medier, via olika devices i ett fruktlöst försök att ta del av en tsunami av information. Och vi är sannolikt inte ensamma. Jag ser mina barn scrolla över sidor i sin telefon nästan helt utan att läsa. Bara stanna till vid en bild utan sammanhang för att gilla eller betygssätta.

Den enorma tillgången på information gör att Internet har satt en standard för hur vi skall konsumera den. Att läsa böcker upplevs som något obsolet, som att sy sina egna kläder eller odla sin egen mat.

Nu kan vi istället plocka informationsrussinen ur kakan och surfa på ytan. Men informationsbredden blir på bekostnad av djup. Problemet blir att vi processar informationen på samma sätt som vi konsumerar den. Bristen på djup gör att våra egna eftertankar och analyser uteblir.

The Shallows

Självkritik
Jag har snart skrivit tusen inlägg i min blogg. Inlägg som är paketerade i ett format som inte sällan uttrycker ”se mig”, i syfte att någon skall intressera sig för vad jag har att säga. Inlägg som ibland består av grova förenklingar på svåra frågor. Ett Internetanpassat format.

På tal om böcker så läser jag just nu ”The Shallows – What Internet is doing to our brains”. Det är den boken som triggat många av tankarna ovan. Läs den!

Fredag
Nu är det fredag och det skall bli skönt med helg. Skall använda mig av min medborgerliga skyldighet, att rösta. Sedan tänker jag göra det OFATTBART roliga, nämligen fråga människor vad dom röstade på. De krampaktiga ansiktsuttrycken och panikslagna blickarna är roligare än en dag på Gröna Lund.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.