5 hinder för digital transformation

Enligt en undersökning från Altimeter håller 88% av alla företag på med någon form av digital transformation. Av dessa 88% kommer inte alla lyckas.

suic

Här är mina 5 främsta orsaker:

 1. Inte överrens – Man är inte överens om vad digital transformation är. För någon är det att putsa på webben, för någon annan är det att ändra lite i affärsidén, för en tredje att ställa om hela affärmodellen mot en digital ekonomi.
  Mer
 2. Kultur – Man klarar inte att ställa om företagskulturen så att den är i symbios med den digitala transformaitonen. Människor som varit på företaget länge idkar passivt eller aktivt motstånd av rädsla för att mista förmåner, status eller sina analoga arbetsuppgifter.
  Mer
 3. Silos – Silomentaliteten är en mardröm för nästan alla projekt, och så även inom digital transformation. Riktig transformation skär genom avdelningar, kompetenser, affärsområden etc. Oförmågan att bryta dessa silo-barriärer är en dödsdom för de flesta projekt.
  Mer
 4. Resurser – ”Kan själv” mentalitet kan vara lite riskfylld. Risken är att man inte klarar att se sitt företag ur ett digitalt perspektiv på riktigt. Att inte ta in någon utifrån kan innebära att man inte utmanar den analoga affärsmodellen fullt ut. Som av en händelse vet jag en bra gubbe som kan hjälpa till….. Dessutom kan det vara svårt att allokera rätt interna resurser. Allt för många klarar inte att gå utanför sin nuvarande bild av sin arbetsroll.
 5. Bra delar – Den här pucken hänger ihop med flera ovan. Har man olika syn på digitalisering så kan en avdelning lyckas väl, men en annan hänger inte med, vilket skapar förvirring internt och externt. Konserverar man silos så kanske exempelvis kundservice delarna utvecklas enormt, men har kvar ett ”analogt IT” vilket gör att en digitaliserad kundservice inte kan exekveras.
  Mer

zomb

Sist men inte minst, undersök inte för mycket, planera inte för mycket, ägna mindre tid åt förstudier och analyser! Den digitala klockan går allt för fort för det. Bestäm vilken “hamn” ni skall segla till, förankra sedan mindre, gör och förändra desto mer!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “5 hinder för digital transformation

Leave a Reply

Your email address will not be published.