Sociala robotar hos dig

När vi hör ordet ”robot” så tänker vi ofta på någon slags människoliknande figur som kan tala, utföra uppgifter och interagera med oss människor på ett sofistikerat sätt.

Merparten av oss behöver dock nyansera bilden av robotar. Ordet robot har sitt ursprung i Slaviska språk från ordet ”slav”, dvs någon som villkorslöst tvingas göra saker vi ber dom om.

I min (och många andras) trädgård går det en gräsklipparrobot som dag ut och dag in klipper gräset. Och även om många människor fortfarande ser gräsklipparrobotar som något otroligt, så är den extremt korkad. Den går hela tiden in i saker, vänder och klipper vidare. Den lär sig ingenting och är rätt långt ifrån mänsklig.

social robot

Trots det så får många gräsklipparrobotar namn av sin ägare som om det vore en familjemedlem. Inte sällan får man ett mänskligt förhållningssätt till dom. Min mamma säger ofta ”där går den stackaren och klipper och klipper”.

Vi får denna mänskliga relation för att den har sensorer och sensorer hos människor är sinnen. Sensorer blir sinnen och därför förmänskligad.

Utveckling
Vi är precis i början av robotrevolutionen. Robotar har tidigare funnits i industrin, men vi får allt fler i våra hem som har till uppgift att utföra en specifik syssla. Klippa gräs, dammsuga golv, torka golv, drönare som filmar etc. Sakta men säkert kommer allt fler robotar kunna göra allt fler uppgifter i en och samma robot. Ju fler sensorer, desto mer mänsklig!

Vi människor är också rätt dåliga på att förhålla oss till något utanför mänskliga sterotyper. De flesta män och kvinnor odlar sina könsstereotyper i ett tydligt trygghetssökande. Bara ordet ”hen” skapar panik och upprördhet hos oss. Transexuella personer skapar kaos i våra hjärnor.

Man har gjort tester där människor skall lösa komplexa problem via en dator. På skärmen fanns också en digital katt som hjälpte personerna att lösa problemen. När man skulle avsluta skulle katten raderas, men bad då för sitt liv. Extremt många hade svårt att terminera den digitala katten. Den hade hjälpt dom och därmed blivit förmänskligad.

Om vi vill ha robotar som gör tjänster relaterade till vår personliga vardag så måste dom ha en social aspekt. En robot som ”personal trainer” måste ha någon form av empatiskt element. Lyssna till mitt gnäll, förstå mina syften och mål med min träning. Annars kommer det bara vara en dum maskin som rabblar data. Den måste dra igång våra neuroner som vi vill skall koka i vår hjärna för motivation. Och det går! Vi både gråter och skrattar när vi tittar på film.

Utmaningarna
Utmaningarna är dock många. Voice recognition är fortfarande lite sunkiga. Svårt att hantera dialekter etc. Face recognition behöver tydlighet och starkt ljus och lärande algoritmer behöver ständigt programeras om. Dessutom behövs samanhang.

Autom är en robot som skall hjälpa oss att äta bättre. Den är smart och upphovsmakarna använder mänskliga drag för att öka vår sociala vilja till interaktion. Men den behöver ett samanhang. Den har ingen aning om jag smyger ner på natten och gnager på fettsvålen på skinkan…. Riktigt intressant (eller obehagligt) blir det när robotarna/sakerna börjar skvallra för varandra. Kombinera Autom med Fitbit eller Jawbone mm.

En sak är i alla fall säker och det är att vi kommer ha många robotar i vår närhet om 10 år. Sociala eller asociala.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Sociala robotar hos dig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *