Kreativitet och fredag

Värdet av olika personliga egenskaper förändras över tid. Före industrialismen var fysisk styrka en viktig egenskap. Ta bara en titt på de stenmurar som finns runt våra åkrar i Sverige så förstår man varför! Sedan ersatte maskiner behovet av styrka.

Under industrialismen och in i IT-åldern så var analytisk förmåga, präglad av vänster hjärnhalva den största tillgången. Människor som kunde arbeta med komplexa uträkningar, matematiska- och ekonomiska analyser var den viktigaste personliga egenskapen. Egenskaper som till stora delar ersatts av datorer.

sysy

Kreativitet
Just nu lever vi i en tid där processer är extremt effektiviserade, i stort sett alla produkter och tjänster håller en hög ”lägsta nivå”, men allt är extremt snarlikt!

I denna affärsmässigt uniforma värld behövs människor som har förmågan att särskilja. Den förmågan heter kreativitet. En förmåga som tidigare inte värderats lika högt som styrka och matematisk logik. Många tror att kreativitet kommer gratis, men man ”får” inte idéer, man skapar dom utifrån förmågan att se samanhang!!!!

Kreativiteten har också fått en hel del genvägar vilket ställer nya krav. När det gäller att måla så började det på klippväggar sedan kom kol, vattenfärger, oljefärger, fotografi, digitalfotografi, Photoshop. Idag trycker min döttrar på en knapp i Instagram så har dom förvandlat en medioker bild till ett mästerverk.

Musik lika så. Vi har gått från kämpande violinister och tenorer till att tekniska funktioner som röstmanipulation i programet Garageband till känslan av att vara rockstjärna i Guitar hero.

Vi har Apple Keynote som är en genväg till så ”snygga presentationer”.

digi

Men
Riktig kreativitet har inga genvägar. Riktig kreativitet kommer ur att man formar något själv eller tillsammans. Du kan vara säker på att du har skapat något nytt när människor blir livrädda, himlar med ögonen eller skakar på huvudet. Vi får inte lura oss själva att tro att vi gör något nytt, innovativt och kreativt när vi är kreativa på samma sätt som alla andra är!

I en värld där till och med kreativitet är comodity måste vi jobba för att skapa den riktiga kreativiteten. För den finns inga genvägar.

Fredag
Nu är det fredag och helgen skall ägnas till återhämtning efter en extremt rolig, skön, partyfylld och ganska effektiv vecka. Det skall inmundigas kräftor och vi vet alla vilka drycker dessa kräva……

Och till återhämtningen några nya sköna avslappnande låtar….

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.