Kloka citat eller “like-törst”?

Mina barn (och säkert många andras) får kritik i skolan över att dom klipper och klistrar för mycket från Internet. Den egna analysen, eftertanken och slutsatsen saknas i deras arbeten. Men dom och vi lever i en tid av ett extremt informationsöverflöd, där allt finns att hämta.

Det gör att många har en tendens att konsumera yta före djup. Vi fladdrar i en kultur av länkande, klippande, klistrande och ”like-droppande”. Barnen gör det för att få högre betyg och vi vuxna för att vi tror vi ökar vår digitala status genom att ta genvägar via förnumstiga citat eller lösryckta delar.

moral

Högst personligen så står alla dessa mer eller mindre intressanta “citat-skyltar” mig upp i halsen. Jag har en känsla av att dom är ett symptom på ett outtömligt like-törstande, vars enda syfte är att stärka den tunna fernissan hos den som delat det.

Barnen får som sagt kritik i skolan för bristande analysförmåga. Vi vuxna, precis som barnen, borde ta oss omaket att försöka dra en egen slutsats, försöka oss på en egen analys och tydligt våga ha en egen ståndpunkt.

Allt annat är bara en tesaurus av fåfänga…

Och till er som tycker att jag har fel eller är dum i huvudet, så bjuder jag på en egen liten citat-skylt nedan.

citat

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.