Food for brain: Proteser

Jag har tidigare skrivit en del om ”human augmentation” och de flesta är antingen rätt ointresserade eller avfärdar det som science fiction.

Man kan avsky det, älska det, bli provocerad, men vi bör INTE nonchalera det!

The Six Million Dollar Man
På 70-talet gick det en serie som hette The Six Million Dollar Man. Det handlade om en astronaut som blev svårt skadad och fick många delar av sin kropp utbytta mot starkare alternativ. Dessa nya kroppsdelar gjorde honom till en superhjälte. Serien fick en uppföljare i form av ”The bionic woman” som var på samma tema. Se den underbara trailern nedan.

Han fick ögonprotes som kunde se i infrarött, ben som gjorde att han kunde springa lika fort som en bil, en arm som kunde krossa sten.

Samma idé skrev Mary Shelley om på 1800-talet i Frankenstein .

Nutid
Frankenstein blev ett monster, The bionic woman blev en superhjälte och nu underlättar olika typer av smarta proteser livet för massor av funktionshindrade personer. Men förmågan att göra kroppsliga ingrepp har också skapat nya skönhetsnormer.

prsnl

Man kan vara supersmal och ändå ha gigantiska bröst. Man kan vara 50 utan en rynka i ansiktet. Man kan ha kritvita tänder genom hela livet. Det vill säga att några gör om sig till skönhetens superhjältar. Enligt skönhetsidealet framstår vi andra utseendemässigt som gubbar och gummor i en avlägsen grekisk by vid jämförelse.

Handen i videon nedan kommer kanske också förändra våra normer. Han kanske köper ett tilläggspaket med inbyggd skruvdragare, plåtsax och varför inte ett vibrerande G-punkts finger…. Våra naturliga armar framstår som primitiva i jämförelse.

Framtid
Vi kommer att se en ”spännande?” utveckling av inbäddade ”proteser framöver. Inte minst sådana som förstärker våra sinnen. Syn, hörsel och doft.

Jag tror vi kommer att se olika typer av ”yrkespaket” som man kanske kommer att få vid en anställning eller som man själv investerar i.

Läskigt som fasen, men garanterat en relativt närstående realitet tror jag! Den som inte tror det bör kolla in vad den ryska oligarken Dmitry Itskov gör med sitt projekt ”2045 Initiative

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Food for brain: Proteser

Leave a Reply

Your email address will not be published.