Din digitala framtid?

Jag har i sommar funderat lite på digitala framtidsscenarier. Ju mer man öppnar tanken desto intressantare och läskigare blir det.

Lidar
Om man börjar fundera på Lidar. Det är en huvudingrediens i förarlösa fordon. Till skillnad från oss människor så ser Lidar ALLT i sin närhet. En självkörande bil producerar ungefär 1 GB data i sekunden. Den ser byggnader, bilar, djur och framförallt människor.

Varje bil blir en extremt effektiv övervakningskamera.

HUD
Head Up Display kommer från flygindustrin och har flyttat in i bilarna för att nu nå oss människor via Google glass, Recon jet etc. Den sociala aspekten av HUD kommer att ske i kombination med weareble technology. Vi kan välja att ”publicera” information om oss själva som kan upptäckas via andras HUD.

Tänk så här
Du kommer till en fest där du inte känner så många. Via din HUD i glasögonen får du namnen på dom som är där, vilka digitala sociala band ni har, vilka fritidsintressen dom har och kanske om dom är singlar eller inte…..  Eller ännu bättre, myggmodellen med en alkohol-/feromonanalys av vilka som är fullast och kåtast.

1

Informationen du väljer att producera kommer ju också upptäckas av Lidar! Något som har sina för- och nackdelar. Det kommer att för alltid förändra möjligheterna till integritet.

Både saker, platser och människor kommer att ”publicera” metadata som kan upptäckas av människor och saker för att sedan visas via bland annat HUD.

Sug på den kombinationen och man kan se tusentals affärsmöjligheter. Men också ett Orwellskt samhälle på steroider.

1b

Fredag
Nu väntar helg efter en trögstartad vecka. Sveriges allt mer utsträckta semestrar gör att få saker funkar fullt ut mellan mitten av juni till mitten av augusti. Men nu gäller det att fånga de sista varma sommarkvällarna. Kanske med några nykokta kräftor, en västerbottenost, några snapsar och en skön spellista!

Trevlig helg

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Din digitala framtid?

Leave a Reply

Your email address will not be published.