Sommarspaning

Ligger i skrivande stund och lyssnar på ett underhållande åskoväder. Även om sommaren inte är över så har höstens verklighet börjat göra intrång i min lådvinsimpregnerade hjärna.

vader

Väder
Sommaren har varit fantastisk och ingen kan ha undgått att vår planet fullständigt badar i energi. Vår jord bombarderas varje dag med femtusen gånger mer energi än vad mänskligheten förbrukar. Vi har alltså ingen brist på energi utan en oförmåga att ta tillvara på den.

price-of-solar-power-drop-graph

Grafen ovan beskriver kostnadsutvecklingen för att ta vara på solkraft. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå var detta kommer att ta vägen.

Vi kommer se en explosion av utnyttjandet av förnybar energi de närmsta 10 åren.

Maktförskjutning
Har tillbringat en del tid med mina barn under sommaren. Mest när de kommer för att hämta pengar av sin fattige far eller vill ha mat. Dom ber dock sällan om hjälp för jag, precis som alla andra, har inget informationsövertag.

Dom är uppfostrade att ha respekt för äldre men den bottnar inte så mycket i respekten för äldre skulle ha mer kunskap, klokskap eller kompetens. Borta är tiden när man som stolt pappa (och kanske mamma) fick förklara hur kameran skulle ställas in eller hur videon skulle programeras.

Alla vi som verkar på en marknad måste förstå att teknik- och informationsdemokratiseringen gör att morgondagens konkurrent är någon som sitter i sitt pojk- eller flickrum och funderar på en lösning på ett problem. Lösningar som ingen längre kan hindra dom från att realisera direkt.

Jack Andraka var 15 år när han hittade ett test för cancer i bukspottkörteln som var 168 gånger snabbare och 400 gånger mer känsligt. Dessutom 26000 gånger billigare…….

Information
Under en utflykt för några dagar sedan undvek jag att stå med tom blick i en klädbutik. Emedan mor och dotter vred och vände på toppar och klänningar så la jag mig i gräset i en park och tittade mot himlen.

När man är över 40 och ligger i en park så tittar människor misstänksamt. Antingen är man ett fyllo eller så har man fått en hjärtinfarkt.

Det talas mycket om Big data och jag tänkte på hur lätt det var att övervaka den lilla staden jag var i. Vi kommer att få massor av spännande satelittjänster som kommer att kunna se hur många lastbilar konkurrenten på andra sidan jorden lastar och lossar. Vi kommer att ha algoritmer som påverkar anticipatory computing. Vi kommer veta allt var som helst. Vill vi ha mer information kan vi bara skicka en drönare för 10 dollar som ger oss information på kvadratcentimeter.

Musik
Den som inte lyssnat på den talangfulla, snygga, coola Jessie Ware den här sommaren så kan jag rekommendera hennes nya Tough love som gått i mina lurar.

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Sommarspaning

  1. Transformation, Transformation och åter Transformation kommer att väcka många organisationer som sitter i tunga och odynamiska strukturer.
    Men det finns lösningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *