Är du relevant?

Vi har bara haft traditionella anställningar i drygt 100 år, sedan industrialismens inträde. Men samma darwinistiska dynamik för ”anställning” har funnits länge. När Stonehenge eller pyramiderna skulle byggas valde man friska, starka män för ändamålet.

Historien gör sig påmind än idag då den genomsnittlige amerikanska CEO’n är 10cm längre än genomsnittsamerikanen…..

Dina betyg
Under min skol- och arbetstid har färdigheter och intelligens varit rekryteringsmantran. Skolbetygen fungerade som polariseringsmotor mellan dom bra och dom dåliga. ”Lydighet” och underkastelse har varit en förutsättning för att ”klättra” i organisationer och belönades med guldklocka. Många som är över 30 år har anställts på dessa premisser. Många av dessa har också varit kvar på samma jobb i 10, kanske 20 år.

btg

Dessa personers färdigheter och passion för att lära om, anpassa sig, utvecklas var inget som berördes när dom anställdes. Dom anställdes ur en dynamik som var förutsägbar och linjär.

Skaffa ett liv
Dom som har passion för sitt jobb får ofta höra att dom borde ”skaffa ett liv”. Konventionen säger att det framstår innehållslöst att ägna delar av sin fritid till något som är arbetsrelaterat.

Personligen har jag inga problem med ”work/life ballance” för jag brinner för båda. Jag kan ha en passionerad, livlig diskussion med min fru om marknadsstrategier. Jag kan diskutera integritet i sociala medier med mina barn. Jag kan dryfta personliga och privata ”issues” med kollegor. Hela livet är ett enda stort virrvarr av spännande tankar och reflektioner.

Tanken på att hata sitt jobb och varje dag byta 8 timmar av sitt liv mot en summa pengar är hemskt!

3

Anställningsbarhet
Vi vet alla att produktlivscykler blir allt kortare. Livslängden på teknikrelaterade produkter räknas snarare i veckor och månader än år. Dagens coola telefon är morgondagens ”skäms-pryl” på ett år. Dagens relevanta tv är morgondagens pinsamhet på några månader. Vad i hela fucking världen får dig att tro att det inte gäller dig? Vad får dig att tro att den marknadsutbildning du fick 1990 är intressant? Tror du verkligen på att kundserviceprocesserna du satte för 5 år sedan funkar?

Jag tror att de viktigaste egenskaperna vi kan ha för att vara relevanta är vår passion för förnyelse. Förmågan att trivas med att ta in ny kunskap utan att försvara det man gjort tidigare.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Är du relevant?

Leave a Reply

Your email address will not be published.