2 tankar för hösten

Jag vet inte hur det är för andra, men efter en tids ledighet brukar jag försöka gå in i nästa arbetsperiod med ett lite förändrat mindset. Den förändringen är ofta sprungen ur ett försök till självbetraktelse.

Bidrar jag med något värde? Bidrar jag till andras lycka och välmående? Är jag relevant? Trivs jag med mig själv? Finns det någon självkänsla kvar? Jävligt läskiga frågor som säkert har många olika svar, beroende på vem jag frågar!

Här följer två av mina höstlöften.

Yrkes-disruption
När man tänker på frågorna ovan i sitt jobb, så är det väldigt lätt att vara arrogant. Man kanske ser sig själv och sin insats som alltings mitt. Universums kärna som solar och planeter kretsar kring.

Utan någon som helst objektivitet betraktar vi vårt arbete, vår person och vår insats som såååå värdefull för omgivningen.

ficka

MEN…. Under en lång tid har vi sett så mycket saker upphöra. Alla prylar på bilden ovan ryms nu i en liten smartphone. Dom är helt borta och vi tänker inte mycket på det. Prylar som också dom såg sig som jordens medelpunkt.

Samma sak händer eller kommer att hända med yrken! Så istället för att gå in med ett arrogant förhållningssätt under hösten så kan man ödmjukt fundera på om resultatet av sitt jobb istället kan skapas digitalt? Billigare någon annanstans? Kanske kan det istället göras av kunden eller leverantören? Tror man att det finns ett JA på några av frågorna, så kanske man skall fundera på en förändring.

#1 Var inte arrogant!

Närvaro
Jag finner det osedvanligt intressant att betrakta beteenden på semestern. Mest för att jag konfronteras med människor som är en hundraprocentig antites till mig själv. Men det finns en genomgående röd tråd hos nästan alla.

Man agerar som bytesdjur på en savann. Hela tiden på helspänn för varje ljud (i telefonen), hela tiden nervöst se sig omkring (kolla i telefonen). Förmodligen lite gubb-gnälligt, men fy fan vad ängsligt och icke närvarande.

Ett beteende som inte sällan speglar av sig på jobbet. Rädslan av att inte vara med överallt gör att vi tar millimeterkliv i tusen olika riktningar, istället för att fokusera.

rgsera

Mitt förra inlägg om informations-, kunskaps-, och teknikdemokratiseringen speglar att vi kan göra nästan vad vi vill. Men då måste vi välja! Frågan man hela tiden bör ställa sig ”är detta det bästa jag kan förbruka min tid på just nu?”

#2 Fundera på hur just min kompetens och personlighet är exceptionell och hur/var jag kan använda den bäst. Och hur jag kan använda den till saker jag älskar istället för att “pleasa” andra

Om vi inte regisserar våra egna liv så kommer andra att göra det åt oss.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “2 tankar för hösten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *