En förutsägbar förändring!

Det finns en övertro på ”digital natives”, typ mina barn….. Enligt dom är gubbar och kärringar i medelåldern som börjat dofta förruttnelse, slarvar med hygienen och som konserverat året de fyllde 20 som det bästa, helt off track!

Men då kommer gamle gubben Gilbert till undsättning i en superman-trikå fylld av ister för att förgöra denna ensidiga bild. De fjuniga kidsen må vara öppna och fria från historia, men dom är helt värdelösa på att se samanhang.

Dom tycker att jag är ”lost” som kollar tablå-tv, lyssnar på Sveriges radio och saknar digital social sfär VS deras 100% “on demand” och deras gigantiska sociala kontext. Dvs dom tycker att dom är helt i kontroll och själva styr sin konsumtion av allt.

familjen

Min analys
Mina, och alla andras tonårs-kids mentalitet, är en parentes. Deras oförtjänta status som digital natives kommer att falna de närmsta fem åren. Informationsteknologin kommer nämligen att gå från ”on demand” till nästan 100% inbäddad förutsägbarhet. Just nu arbetar alla digitala tjänster i silos, men när dessa börjar samverka kommer vi se en explosion av ”anticipatory computing”. Eller rättare sagt vi kommer inte att se det.

Just nu tror vi bara att vi måste vara aktiva för att exekvera något!

Exempel
När din telefon ringer imorgon bitti så har mängder med algoritmer redan satt igång. Tiden då alarmet slår till har tagit hänsyn till väder, trafik och din almanacka. Den vet att din frus hormoncykel inte tarvar en morgonpuss… Du går upp för att välja kläder och spegeln har tagit hänsyn till vilka möten du skall ha, att din uppkopplade våg skvallrade att du druckit 10 Peroni i helgen och rekommenderar därför en ultimat klädkombination i relation till din numera omfångsrika buk.

Din wearable technology rekommenderar en Samarin, en macka med skinka och att du avstår kaffet. Bilens GPS tar en udda väg baserat på att du nyss tvättat bilen och att du brukar köpa kaffe på måndagar trots allt.

Musiken i bilen går över till radion för att det är en dokumentär om din favorithobby på P1.

Jag skulle kunna hålla på i evigheter, men tricket är att informationsteknologin inte kommer att exekveras av oss. Denna kommer att ligga i bakgrunden. Vara ett steg före oss.

Som företag kan vi fundera på vad det innebär för våra affärsmodeller, vår kommunikation och våra processer.

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “En förutsägbar förändring!

Leave a Reply

Your email address will not be published.