Digitala konsekvenser för dig?

Den tekniska utvecklingen har gått så fort under en relativt lång tid. Detta har gjort att vi vant oss vid den hastigheten. Att Smartphones knappt fanns för bara 7 år sedan tänker vi knappt på. Enligt en slarvig beskrivning av ”Moore’s law” blir all teknik hälften så stor, dubbelt så snabb, hälften så billig varje år.

Denna digitala utveckling har påverkat vår personliga vardag, men har strukturellt sett varit en relativt avskild del från företag, samhälle och organisationer. Hade vi exempelvis haft samma utveckling inom flyget sedan 1980 så hade en resa mellan Paris och New York tagit mindre än 1 sekund och kostat några ören.

konsekvenser

Digitaliseringen
Digitaliseringen har nu börjat bli en ”inbäddad” del av vårt samhälle och näringsliv. Det kommer att medge en strukturell förändring av arbetsmarknaden och ekonomin. Men det ser vi inte för vi har fullt upp med att krossa godisar, mjölka digitala kossor och gilla någon avlägsen väns glas rosé i motljus.

 Konsekvenser
I Skåne pågår en tågstrejk för fullt. Så vitt jag förstår handlar det om att arbetsgivaren vill förändra arbetsvillkoren genom att flytta personalen till en bemanningsstruktur. Facket är upprört och personalen rasar. Men denna förflyttning är bara temporär. För på samma sätt som IT-utvecklingen flyttades till Indien av delvis samma anledning, så var det bara en temporär lösning i resan mot automatisering.

Villkoren för dessa jobb kommer inte att förändras, dom kommer att upphöra att finnas!

Så istället för att se digitaliseringen som en plattform för att krossa godisar eller busa med arga fåglar, så bör du fråga dig om ditt yrke kanske är en DVD-skiva eller filmrulle.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *