Det förändrar ditt liv……

Det är en varm sommardag i juli, när du i panik inser att ditt förråd av starköl börjat sina. Din fantastiska fru erbjuder sig att åka och bunkra detta livsuppehållande baslivsmedel.

Hennes smartphone streamar musik i bilhögtalarna när hon åker på ensliga grusvägar, det är första dagen på semestern. Du och era barn är kvar i huset och förbereder en sommarlunch.

Några sekunders ouppmärksamhet och allt blir svart. Hon ligger i ett ödsligt dike. Sekunder blir till minuter, minuter blir till en timma. Livet börjar rinna ur hennes kropp och sommaren 2014 förvandlas till tragedi.

mourge

Men så behöver det inte vara!
Om vi gör saker rätt de närmsta åren så kommer ett digitalt ekosystem samverka på några millisekunder när det blir svart för din fru.

När hennes smartphone flyger från sätet ner på golvet skvallrar gyrosensorn i telefonen om att en onaturlig smäll har skett.

Din fru
Telefonen kommunicerar därför direkt med hennes Jawbone eller annan wearable technology och märker hennes puls, blodtryck, stressnivå etc. Det avviker från det naturliga så den datan skickas till det närmsta sjukhuset. Telefonen öppnar också för kommunikation så att hon kan säga att hon inte har någon känsel i benen. Signal är också skickad till räddningstjänst, polis och ambulans. Allt med exakta kordinater.

Bilen
När telefonen levererat informationen om din fru börjar den kommunicera med bilen. Fronten är intryckt på bilen. Bilen skickar informaiton om allt som behöver bytas i bilen. Även denna information skickas till brandkåren så att dom redan före vet om bensintanken är skadad etc.

Men informationen går också till försäkringsbolaget. Eftersom ni har en premiumförsäkring så går informationen går ut till alla bilverkstäder som får offerera vem som kan lösa det på snabbast och billigast tid.

Kraschen
Genom sekundsnabba Big data analyser av koordinaterna och sociala nätverk så hämtar man videobilder från en övervakningskamera från ett intilliggande lantbruk och en cyklists GoPro kamera.

Socialt
Hennes Facbook status blir automatiskt uppdaterad, du och andra i hennes närhet får information via samtliga digitala kanaler. Du får reda på hennes status och vilket sjukhus ni skall åka till.

Couple Playing Around

Slutsats
Om vi betänker att allt ovan sker inom några millisekunder. Alla inblandade kan agera proaktivt och därmed snabbare.

Och vi är till stora delar redan där när det gäller tekniken. Men vi är inte där när det gäller företag och institutioner. Vi måste anpassa informationsflöden, affärsmodeller, kommunikation till en digital värld. Vi är så fokuserade på enskilda uppkopplade produkter. Vi frossar i Jawbone, Nest och Apple när vi istället måste förstå de nya ekosystem som måste till för att få riktig utväxling.

Det kommer förändra våra liv…..

Delar av texten inspirerad av Jorge Lopez på Gartner

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Det förändrar ditt liv……

Leave a Reply

Your email address will not be published.