“Folkhemsbögar & den trevliga negern”

Förra helgen var jag vid kusten och där ligger en liten lanthandel. Denna frekventeras vanligen av två typer. Den ena är ett äldre klientel som bott vid kusten i hela sitt liv, den andra är en vit medelklass som nyttjar sina sommarbostäder.

Senast jag var i denna lanthandel så var det en svart, sannolikt amerikansk, familj där. Mamman var extremt fet, med en rumpa av typen som bara tjocka svarta kvinnor får. Barnen var coola Rihanna-wannabees som vi kan se på varje högstadieskola. Pappan såg ut som en “gangsta rappare” från LA. Alltså en inte helt vanlig syn i lanthandeln.

svrt

Fiskarfamiljerna tittade storögt och nyfiket på ”negrerna” som ”förirrat” sig in i butiken. De blonda medelklassfruarna (mest kvinnor i butiken) å andra sidan, åmade sig i flackande blickar och påklistrade leenden av nervös politisk korrekthet. Nickade inställsamt och käckt som dom aldrig skulle göra mot en ”vanlig” vit familj i denna miljö.

Folkhemsbögar
Läste för en tid sedan i Svenska Dagbladet att Jonas Gardell upplevde sig inkvoterad som den ”roliga energiska homofilen” i något tv-program. Konstigt? NOT! Bögen har blivit något av clownen till kaffet och något vi fnissar leende till i tv-sofforna. Den skabrösa Let¨s dance bögen får tanterna att skratta så inkontinensskydden behöver bytas. “Skäggflickan” i melodifestivalen blir en pikant ”avart” som vi kan samlas kring i en stor europeisk markering av tolerans.

Analys
Jag följde dramat i lanthandeln med viss munterhet. En munterhet som vid närmare eftertanke blev en smula osmaklig. För medelklassens inställsamhet var inte ett dugg mindre rasistisk än fiskarfamiljernas skräck inför det främmande. Det var obehagligt att se dessa människors oförmåga att naturligt förhålla sig till denna familj som människor. Det blev som en ”fin-rasism”, som inte riktigt gick att ta på.

lnth

På samma sätt är det med homosexualitet, där vi formar mysiga folkhemsbögar i form av skäggiga eurovision-flickor och tokroliga programledare.

Nu är jag varken svart eller gay och kan kanske inte göra mig till tals, men riktig öppenhet är när vi ser människor på riktigt. När vi på allvar är blinda för vilken färg vi har på huden eller vilket kön vi råkar attraheras av. När vi är riktiga humanister försvinner alla epitet som är kopplade till personen och istället förhåller vi oss till personen i sig.

Jag tror att den ”kissnödiga” nervositeten jag såg i lanthandeln bottnar i osäkerheten över de egna värderingarna.

Helg
Nu vankas helg, och till skillnad från farsdag som alltid går obemärkt förbi hos oss, så firas det morsdag på söndag. Glöm inte din mamma, för hon är en av orsakerna till att du faktiskt existerar.

Efter en extremt blöt kväll igår på ett soldränkt Strandvägen1, så kommer jag tvingas hålla skenet och humöret uppe ikväll. Låtsas vara intresserad av EU-valet och min frus arbetsvecka, när jag bara vill äta smågodis till vad som helst på Discovery channel.

Lite sköna låtar att starta helgen med nedan!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on ““Folkhemsbögar & den trevliga negern”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *