Fantasiska affärsmodeller

Våra största konkurrenter kommer sannolikt komma utanför vår egen bransch de närmsta åren. Hos vissa företag finns en viss arrogans att ”just vår bransch” inte kan drabbas av disruption. Var inte arrogant!

Varje människa är en konkurrent
Internets mognad har gjort att VARJE individ på den här planeten kan agera service provider på det ena eller andra sättet. Olika typer av plattformar river alla hinder för alla medborgare att erbjuda sina produkter eller tjänster.

work

Om jag ska åka mellan Stockholm och Malmö på måndag kan jag erbjuda 3 platser i min bil för 200 kronor styck. (zimride.com). Jag kan erbjuda någon att parkera på min garageuppfart under tiden jag är borta (parkatmyhouse.com). Jag kan hyra ut min gräsklippare. Mina barn kan sommarjobba genom att hyra ut sin tid genom att göra andras ärenden via taskrabbit.com. Hade jag haft pengar över kunde jag låna ut pengar via prosper.com eller min kompetens om vedhuggning via skillshare.com.

Jag skulle kunna sänka energiförbrukningen i mitt hus och erbjuda överskottet som mina solpaneler producerar.

Internet of things
Lägger vi till Internet of things till denna dynamik så uppstår magi. Vi är inte riktigt där ännu, men snart så. Zipcar.com hyr ut bilar utan att varken ha kontor eller en stor ”bil-flotta”. Allt handlar om att koppla ihop människa och fordon via en plattform, RFID och betalsystem.

Rent principiellt kommer butiker inte behöva någon kassapersonal över huvudtaget, du har en elektronisk nyckel som gör att du kommer in, varje produkt har ett RFID som ser vilka varor du köpt.

Vill man undvika den arrogans jag beskrev ovan så finns det ett bra sätt. Sättet är att på riktigt fundera på om mina produkter kan erbjudas som en tjänst via uppkopplade människor, platser och saker.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Fantasiska affärsmodeller

Leave a Reply

Your email address will not be published.