Moralpaniken över ungas vanor

Var på en middag för en tid sedan där ungas vanor diskuterades högljutt och ganska onyanserat. Jag är också en produkt av min tid och provoceras därför av mina döttrars oförmåga att fånga ”nuet”.

Men om man försöker ta ett steg ut och fundera lite så är dynamikerna ganska oförändrade. Jakten på bekräftelse, att vara del av ett samanhang, vara sedd, tycka om någon, vara omtyckt av någon är det samma som tidigare.

Tekniken har bara ändrat arenan för var och hur detta sker.

Den arena jag verkade i under min ungdom var kanske fritidsgården, korvkiosken, caféer, eller plugget. I den arenan törstade vi efter bekräftelse, skapade kontakter, överdrev våra eskapader. Vi formade olika typer av nätverk baserade på sociala hierarkier. På de offentliga toaletterna kunde jag läsa vem som “var en hora” och vem som gillade vem. Jag dräglade över brudar genom att kolla på dom i skolkatalogen för att sedan frustande rusa ner till vår bokhylla och slå upp “slida” i Bonniers lexikon.

Dagens unga gör exakt samma sak, men har lagt till en eller flera digitala arenor som också blir en del av de fysiska arenorna. Dom lägger ingen energi på vad skillnaden var mot tidigare!

 

Mer orolig för äldre
Jag ser ofta medelålders par på restaurang som sitter och tittar i var sin telefon, helt utan intresse för den som sitter mitt emot. Jag ser mammor och pappor stirra i sina telefoner när barnen stökar runt.

Men jag ser också unga människor tillsammans uppleva content gemensamt via en och samma skärm. Arenan är en inkorporerad del av deras sociala liv. På samma sätt som jag kollade på VHS-filmer med mina polare konsumerar kidsen Facebook-uppdateringar och Youtube i en gemenskap.

För unga är de sociala plattformarna en förlängd del av en stor aktiv gemenskap. För äldre är den sociala arenan en ensam social fernissa av ångest, avund och känsla av otillräcklighet.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Moralpaniken över ungas vanor

  1. När det kommer till digital social interaktion är nog vår generation enarmad.. Jag gillar dynamiken hos de yngre, precis som du säger lyckas dom i många fall kombinera att både vara digitala och dynamiska och analoga och statiska..

Leave a Reply

Your email address will not be published.