Storlek, generositet & helg

I djurriket är vissa egenskaper viktiga för möjligheten att föra sitta arvsanlag vidare. Älgkor väljer älgtjurar med de största hornen, påfågelhonor väljer påfågelhannar med de största och mest färggranna stjärtarna.

Evolutionen har därför skapat älgar med enorma horn och påfåglar med extrema stjärtar. Men det har visat sig att älgar med dessa enorma horn ofta fastnar i träd och därmed dör. Påfåglarna med de största stjärtarna blir så trögrörliga att de dör.

Företag
Den industriella revolutionen skapade en liknande evolution där de största bolagen totalt dominerade i skogen. Dom slog ihjäl dom små och fick ligga med dom de ville.

Utmaningen är att deras storlek och DNA-struktur har gjort dom så extremt trögrörliga att många kommer att fastna i träden och faktiskt dö! Deras oförmåga till anpassning, att fatta beslut och att anpassa kompetens till behov gör att dom istället blivit sårbara.

Att säga att jag har lösningen på detta för stora företag vore minst sagt förmätet. Men jag tror att det kan gå att lösa. Man måste bryta upp alla hierarkier och komplicerade beslutsvägar, för att istället ha en dynamisk nätverksstruktur av människor som drivs av ett tydligt syfte. Jag tror att stora bolag kan existera genom att skapa en strategisk kärna som pekar ut riktningen, emedan ett nätverk av motiverade människor hela tiden anpassar sig till målet.

Martin Margiela
I veckan har jag köpt en långärmad T-shirt från Martin Margiela. Han är en spännande och fantastiskt kompetent man. Han har odlat sin egen myt då han ALDRIG visar sig på bild. Man känner bara igen hans kläder på fyra små stygn. Hans kollektioner har heller inga namn utan är indelade i nummer. Ofta är hans modeller maskerade. Allt han tar i andas kreativitet. Hela hans person andas integritet och professionalism. Intressant exempel på hur man bygger ett fantastiskt varumärke.

a_4x

Generositet
I veckan talade jag på elektronikmässan i Stockholm. Jag är aldrig kaxig när jag skall tala och ångesten sprutar när man kommer av scenen. I ”publiken” satt Jari och han berättade för mig hur fantastisk föreläsning det var och att jag ”kommer få skriva autografer snart”. Det räcker att vara normalbegåvad för att inse att han skarvade med sanningen, men han var generös och fick mig att bli glad. Varför har vi så ofta svårt att vara generösa mot varandra? ”Ger” man så mår man ju bättre själv också! Tack Jari.

Jag föreslår att du berättar för din kollega, din partner eller din kompis det du tänker men aldrig säger. Det gör inte ens något om du gör som Jari och tar i en smula, för det är en fantastisk present för helgen.

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.