Vågar du tänka själv?

Många fnyser åt feta soffpotatisar som sitter i en sunkig hyresrätt och pressar i sig chips, pizza och Cola. Soffpotatisar i urtvättade joggingbyxor som konsumerar pucko-tv med en reptilhjärnedramaturgi.

Därefter bär det iväg till Facebook för att diskutera vem som är värst i farmen eller vem som knullat med vem i Paradise hotel.

Dessa fnyser många av oss åt. Vi som har intellektuellt krävande jobb och kanske en utbildning. Vi raljerar ikapp.

WT

Men…..
Vad jag kan se är många av oss fingerpekande människor inte ett dugg bättre. Visst, vi äter Sushi istället för Grillchips så att blodkärlen inte geggar igen av fett. Men när det gäller hjärnan är den precis lika igengrodd som den första målgruppen.

För när det gäller våra jobb konsumeras nästan bara affärsmässig yta. Vi fullkomligt älskar ”Infographics” för då är det tecknade bilder på en sida som förklarar något extremt komplext.

Vi älskar att gilla intetsägande bilder, med förnumstiga citat, på LinkedIn. Helt oförargliga så vi slipper ta ställning.

Vi är modiga, busiga, innovativa och tittar utanför boxen, men precis åt samma håll som alla andra.

Vad vi behöver göra
Jag tror att VI ALLA måste kämpa för att undvika flockbeteende. När alla springer åt ett håll är det inte lätt att titta åt andra hållet, men där ligger den riktiga innovationen. Att titta åt andra hållet kommer inte att ge omedelbara karriärpoäng eller coolhetspoäng heller för den delen. Men det kommer att ge riktiga förändringspoäng på sikt.

Men för att kunna skönja något när man tittar åt andra hållet kräver det förmåga att se samanhang och strukturer. Synen på dessa samanhang kommer genom djup förståelse. Vi måste därför också  kämpa för att inte bara tolka saker på ytan. En infographic om sociala medier eller Internet of Things förklarar INGENTING! Den ger bara några futtiga poäng vid kaffemaskinen på jobbet. Och den matchen kan du lika gärna skita i!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Vågar du tänka själv?

  1. Så djävla rätt.

    Vänta bara till dess “Internet Of Everything” breder ut sig som en blöt filt över den ena arbetsplatsen efter den andra. Då transformeras många från “klassiskt utbildade ” till soffpotatisar.

    The perfect storm

Leave a Reply

Your email address will not be published.