Att aldrig byta jobb

Häromdagen var jag och käkade lunch med min kompis M. Hon är alltid lika snygg, nyfiken och full av energi. Vi kom att tala om synen på att byta jobb ganska ofta.

Jag slutar aldrig att förvånas över uppdateringarna på LinkedIn; ” Say happy work anniversary! – Kalle Karlsson har varit på företaget X i 20 år”. Jag står helt oförstående till att det är en uppdatering vi förväntas gilla eller i värsta fall gratulera!

För 30 år sedan var det inte ovanligt att “tanka bilen” som ung och sedan köra den fram till pension. Detta utan att varken fylla på bensin, byta olja eller putsa rutorna.

Idag har vi en arbetsverklighet där exempelvis en mobiltelefon har en livscykel på 2,5 månader. I den världen innebär det att vi måste stanna och tanka jävligt ofta för att kunna addera ett relevant värde.

Att i en sådan värld ha en personalstruktur av människor som tankade upp bilen som 20-åringar, med en ekonomi- eller ingenjörsexamen, för att sedan sitta tryggt på ett företag och aldrig riktigt behöva stå på tå är helt befängt!

ta

Analys
Jag är säkert provocerande pretentiös men jag läste faktiskt John Maynard Keyne´s essä ”Possibillites for our grandchildren” för en tid sedan. Den skrev han på 30-talet mitt under depressionen och han beskrev att jobben kanske inte skulle tillta på grund av ”technolgical unemployment”. Varför skrev han så? Det var ju bara hästar som blivit arbetslösa tack vare traktorernas inträde.

Men det blev ingen ”technolgical unemployment” då, det blev krig….

Och sedan efterkrigstiden har vi haft jobb tack vare en ständigt ökad efterfrågan på saker.

Vad ni kan vänta
Min lilla analys är att om man varit på samma arbetsplats i 20 år, med en oförnyad utbildning som är 20 år gammal, så kan man ganska lätt jämföras med en arbetshäst på 30-talet! En situation där traktorerna representeras av unga hungriga människor med relevant kunskap eller en armé av robotar.

 

Sluta aldrig vara nyfiken!
Visst kan man göra som Ned Ludd som sägs ha slagit sönder vävstolar för att slåss mot industrialismen och maskinernas framfart. Men man kanske ännu hellre borde stanna och tanka. Ofta! Utsätta sig för nya intryck genom att byta jobb, byta tjänst, byta geografisk plats etc. Som 40-åring har man minst 25 år kvar att arbeta och det är inte längre något konstigt att i den åldern skaffa en ny utbildning eller byta bransch.

I stort sett allt kommer att automatiseras och digitaliseras. När jag började jobba med SAP satt vi i månader och konfigurerade system. Senare flyttades delar av dessa jobb genom Right-shoring i Indien. Men det var bara ett delmål mot automation. Kan man förklara en repetitiv uppgift för en Indier kan man också skriva det i kod!

Läste att företaget Foxconn skulle köpa en miljon robotar. Läs gärna det igen, en miljon! Ingen guldklocka i världen gör dig immun mot det!

Så istället för att jobba för att behålla ditt jobb, så omfamna förändring, känn iver att lära, var tacksam varje gång du känner dig osäker på jobbet. Det spelar ingen roll om man 25 eller 55. Allt handlar om attityd. Tappa aldrig den hunger och nyfikenhet som var så naturlig när du var pojke eller flicka!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Att aldrig byta jobb

Leave a Reply

Your email address will not be published.