Nästa generation

Jag har två tonårsdöttrar. Dom är sannolikt som tonårsflickor är mest eller värre. Möjligen det sistnämnda. Jag förnekar inte att jag emellanåt ångrar att jag inte satte ut dom till räven när dom var små.

Men det är intressant, lärorikt och spännande att försöka förstå deras värld. Att på riktigt försöka förstå den ur deras perspektiv.

För många saker de företar sig ter sig obegripliga för mig. Men jag har börjat skönja ett mönster av den generationens självbekräftelse, självförtroende, koder och syn på omvärlden. För förståelse för deras dynamik är viktig. Viktig för vi kommer både jobba med dom, ha dom som kunder och leverantörer.

Analys
Tänker inte gå in på hela analysen och kommer inte dissekera mina döttrar online. Men en sak är säker och det är deras relation till ”mobila devices”. Deras smartphones är så hårt knutna till dom själva att genom att ta bort dom, så upphör deras förmåga att verka, fungera och i det närmaste leva.

Telefonen är som ett vitalt organ, ett sinne dom inte kan fungera utan.

För den generationen är det naturligt att tekniken är i 100% symbios med dom själva och det kommer att påverka deras syn på human augmentation och annan mänskligt inbäddad teknik.

Nutid
När gamle gubben Gilbert fortfarande var ung och lovande (visst uppskattar man människor som talar om sig själva i 3:e person? NOT) så exploderade marknaden för PDA’s. Själv fick jag harva med en 128kb Palmpilot men de coola killarna hade Apple Newton’s.

Apples Newton floppade rejält och dessa saker är nu döda och begravna, helt ersatta av en smart telefon. Vad vi kanske inte tänker på är hur Steve Jobs återkom som frälsaren på Apple, men återanvände i stort sett hela tänket bakom Newton.

15 år av Moores law hade förändrat hela spelplanen.

Framtid
Idag gnäller vi över att Siri i vår iPhone inte förstår oss, men hon är där Palmpilot var för 10 år sedan. Tänk Siri om 10 år. Hon eller hennes döttrar kommer att vara en invävd lösning i våra liv. Våra smartphones kommer att framstå lika omständliga som min Palmpilot.

Redan idag finns lösningar som Tempo Calender som använder ”dark data” och social data för att underlätta vår planering och våra liv.

Vad jag försöker komma fram till är att det inte finns något som helst avstånd mellan tekniken och människan för mina döttrars generation. Det gör att framtidens, och kanske dagens, affärsutvecklare bör jobba med kroppen som en entitet. Även om det kanske låter läskigt så blir kroppen en plattform att affärsutveckla på.

Intimacy 2.0
Ett exempel som kanske inte är så lämpligt så här nära internationella kvinnodagen är Intimacy 2.0. Det är en klänning som blir genomskinlig när den som bär klänningen blir en smula kättjefull….

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.