Den bästa härskartekniken

Råkade se några sekunder av Skavlan där man talade om härskartekniker. När man arbetat som konsult har man sett hela registret av härskartekniker. Min helt ovetenskapliga och personliga analys av de som satt härskartekniker i system, är att dessa personer alltid känner sig hotade.

Hotet
Vi lever just nu i en tid som är TOTALT förändrad i jämförelse med för 20 år sedan. Förändrad för att män inte per automatik har tolkningsföreträde. Förändrad för att äldre inte per automatik har mer rätt än yngre. Förändrad för att man som infödd, vit inte per automatik har ett övertag.

Rädslan för denna förändring tar sig uttryck i kvinnomisshandel, rasism, homofobi och exkluderande samanslutningar.

På jobbet
Dom som håller på med härskartekniker på jobbet gör det av rädsla. Rädsla att mista förmåner som man enbart fått på meriter som är kopplade till en svunnen tid. Kön, hudfärg eller ålder är exempel på detta. Exempel som är helt frikopplade från duglighet och kompetens.

Det är därför inte helt otippat att härskartekniker företrädesvis används av medelålders män. Dom kommer undan med det för att även de som drabbas av det är låsta i gamla strukturer. En underdånig mentalitet av att ”chefen är smart, den underställde är korkad”. En 100 år gammal sanning från industrialismens början, där iliterata arbetare tog anställning i fabriker.

Kvinnor
Det är inte sällan kvinnor som drabbas av dessa härskartekniker och jag avskyr när jag ser det. MEN vad jag avskyr lika mycket är när jag ser kvinnor som berusas av makt och imiterar det som tidigare avskytt. Kvinnor som utnyttjar traditionella manliga härskartekniker och på så sätt konserverar systemet på alla nivåer.

Det är nämligen inte bättre med exkluderande grupper bland kvinnor. Det är lika primitivt med en kalender med snygga muskulösa brandmän på kontorsväggen som verkstaden fulltejpad med tjejer med gigantiska lökar.

Bästa härskartekniken
Den absolut bästa härskartekniken är djup kompetens kopplat till ödmjuk lyhördhet. Människor som lyckas 2014 bygger snarare broar mellan kön, värderingar och ursprung. Dom river åldersbarriärer. Men det kommer aldrig att funka om mottagarna ser sig själva som ”ung oerfaren tjej”, “teknikosäker gubbe” eller ”blatte med knagglig svenska”.

Så alla ni som drabbas av härskartekniker, shape up för helvete! Släpp de underdåniga epitet ni sätter på er själva och släpp den industriella synen på maktstrukturer.  Skaffa istället en unik kompetens. Inget strukturövertag i världen slår en unik kompetens!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.