Tipping point för bilindustrin?

Läste en intressant rapport från Gartner om att bilar som är anslutna till Internet kommer att öka “ganska” snabbt…. Idag är 23 miljoner bilar uppkopplade mot Internet, men 2020 spår man 150 miljoner bilar. Processa den siffran i skallen några sekunder och tänk på konsekvenserna av det.

Under hundra år har nästan inget förändrats. Vi har stått i bilhallen och beundrat bilar med en förbränningsmotor som förändrats marginellt på hundra år. “Hur många hästar är det i bilen“? Sug bara på den jämförelsen, ”hur många hästar”…

uppkopplade bilar2

Jag tror det kommer att vara lika intressant med antalet hästar som hur många megabyte som finns i datorn. Vi kommer istället att värdera olika egenskaper som är kopplade till Internet. Och dessa egenskaper kommer inte bara vara isolerade till bilen. Vår väckarklocka kommer kanske anpassa sig till trafiklägesinformation som produceras av bilens GPS. Bilen kan reservera en parkeringsplats anpassad till när du sannolikt är på jobbet. Det finns ett gigantiskt utrymme för kreativa lösningar.

Möjligheter
En modern hybridbil producerar 25 gigabyte data per timma. 25 gigabyte!! Enligt en rapport från Bloomberg kommer bilen att vara den näst största ”dataproducenten” 2015. Då snackar vi Big data!

Det jag tror kommer att hända är att det uppstå ett helt nytt ekosystem runt bilarna. Ett ekosystem av service-providers som erbjuder digitala tjänster kopplat till bilen. Allt ifrån upplevelse i bilen, till tjänster som konverterar Big data till insikter.

Efter det kommer vi att se en integrationsutmaning av rang. De smarta städerna kommer vilja verka i symbios med de uppkopplade bilarna. Med allt fler elbilar så kommer energibranschen kunna vara en viktig spelare i det här området.

Slutsats
Jag tror att vi skall sluta betrakta bilindustrin som vi gjort i 100 år! Det kommer finnas ofattbara möjligheter för snabba start up’s att vara service providers inom transportsektorn. Kopplingen; människa, förflyttning, plats och energi är sannolikt en av det mest spännande ingredienserna för framtidens soppa!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.