Sanningen om kreativitet?

Hela världen skriker efter kreativitet och innovation i vår post-industriella värld. Företag som inte är tillräckligt innovativa går under. Som personer värderas vi efter kreativ förmåga, öppet sinne och förmåga att se samanhang som inga andra ser.

Läste en intressant artikel av Brené Brown att 80% av vuxna (i en undersökning) kom ihåg en förödmjukande upplevelse rörande kreativitet, från sin barndom.

kreativitet3

Kanske en teckning man gjort, en teaterroll eller något annat som ifrågasatts och som satt ärr i den kreativa förmågan. Inte konstigt att vi saknar kreativitet!

Kreativitet innebär riskexponering. Man framställer något som inte tillhör konventionen och då kommer man alltid vara ett hot. Våra hjärnor söker hela tiden samband när vi betraktar något. Säger vi dörrhandtag så hämtar hjärnan bilden av hur vi lärt oss att ett dörrhandtag ser ut. Skiljer något från det är det fel.

Jag tror att kreativitet kräver ett känsligt sinne. Känslomässigt engagemang och en tydlig kontakt med sitt inre. Raka motsatsen till hur förväntningarna på den stereotypa mannen ser ut i världen.

Förutom massor av kärlek, så tror jag att förmåga till öppenhet är en av de största gåvorna vi kan ge till våra barn. När jag ser föräldrar odla en macho-mentalitet hos sina söner blir jag sorgsen. Föräldrar som gör sig själva till norm för alltings sanning gör mig bedrövad.

På jobbet
Jag tror jag har blivit förlöjligad tio tusen gånger för mina åsikter på jobbet. I väldigt många fall har det säkert funnits skäl att skratta. Men dom som aldrig blivit skrattade åt, har dom vunnit? Sover dom bättre? Är dom mer nöjda med sig själva? Jag tror inte det, för det enda dom gjort är att minimera risk.

Så dryfta dina mest sinnessjuka tankar på jobbet! Stå för dom och ta risken att bli förlöjligad. När du tänker på den där katten du ritade i skolan som alla skrattade åt. Den där gröna med 6 ben och ett horn i pannan. Tänk då istället på Picasso som sa att; ”alla är konstnärer när dom är barn. Sedan försvinner det sakta men säkert”.

Några nya sköna låtar för helgen nedan.

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Sanningen om kreativitet?

Leave a Reply

Your email address will not be published.