Nyckeln till din framtid?

Det är svårt att föreställa sig framtiden. Det är svårt för att vi helt enkelt inte kommer kunna ta in många av de siffertal vi kommer möta på.

Bakgrund
De flesta av oss har hört historien om mannen som sägs uppfunnit schackspelet. Som ”modest” belöning ville han ha ett riskorn per ruta, men det skulle fördubblas varje gång. Kungen sa självklart ja till denna enkla belöning.

Problemet för kungen var bara att antalet riskorn blir 18,446,744,073,709,551,615. Det blir en rishög som motsvarar Mount Everest. Vår hjärna kan inte förhålla sig till den typen av tal.

shack

Analys
De flesta känner också till Moore’s lag. Enkelt uttryckt säger den att datorkapaciteten fördubblas varje år till hälften av kostnaden.

Det som gör det hela intressant är att vi kan anlägga Moore’s lag på i stort sett all teknik. Kostnaden, storleken och känsligheten hos sensorer. Antalet pixlar i kameror etc. etc.

När jag klev in i IT-industrin precis i början av 90-talet så var det hetaste som fanns en Cray computer. Kapaciteten hos denna monstermaskin motsvarar en iPad idag. I en iPad finns dessutom väldigt många ”sinnen”.

  • Två kameror som gör att den kan se
  • En känslig skärm som gör att den kan ”känna”
  • Högtalare som gör att den kan ”kommunicera”
  • Mikrofon som gör att den kan ”lyssna”
  • En gyrosensor som gör att den har ”balans”.

Någon kanske förstår vart jag vill komma…….

Förmänskliga
Vad vi sakta håller på med är att förmänskliga maskinerna. En av de största utmaningarna är att skapa kognitivt tänkande och SLAM. SLAM står för ”Simultaneous localization and mapping”, vilket handlar om en maskins förmåga till rumsuppfattning. Detta var extremt krävande och dyrt för bara tio år sedan. Då kom Microsoft Kinect och resten är historia.

När det gäller kognitivt tänkande så verkar machine learning explodera, samt jag föreslår en titt på IBM’s Watson.

kossa

Framtiden
Jag vet inte vad framtiden har i sitt sköte. Det vore arrogant att säga att man vet det. Men jag har en känsla av vad jag tror vi kommer se de närmsta 20 åren. Det är med skräckblandad förtjusning jag betraktar den bilden.

Men om man tar med sig ovanstående i tanken på robotrevolutionen, human augmentation, Internet of everything, dataexplosionen och digitalisering av allt så finns det helt fantastiska, ofattbara möjligheter till banbrytande innovation. Jag är så sugen på att möta framtiden och det är därför jag ibland uppfattas som en enerverande kossa som just släppts ut på digitalt grönbete!

Men nu är det en fantstisk fredag! Frun är bortrest så jag tänker dricka groteska mängder Dry Martini och vänta på att Lana Del Rey ringer (en pall Viagra och hon skulle varit död på måndag).

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Nyckeln till din framtid?

Leave a Reply

Your email address will not be published.