Hur råder man sina barn att möta framtiden?

Hur råder man sina barn att möta framtiden? Man gör inte det! För ingen av oss har någon aning om vad vi skall råda till. Jag ser så många ängsliga föräldrar som tror att dom kan kratta den arbetsmässiga manegen för sina barn. Glöm det!

I slutet på 1800-talet utvecklades skolorna enormt. Industrialismen blomstrade och man skapade en fabrik som skulle producera arbetstagare. En fabrik som skulle producera uniforma varelser som fick lära sig på, iförhand rätta svar.

Och så har det sett ut i 100 år. Vi skall lära oss att läsa, skriva och räkna. Hela inlärningen bygger på att vi skall lagra massor av information i våra hjärnor.

arbete

Lögnen
Men om informationen kan lagras någon annanstans? Om all information finns tillgänglig med några tryck på en ”device”? Vi håller på att lura våra barn att dom kan tävla med maskiner. Jag tycker att vi föräldrar har ett industrialistiskt synsätt på kunskap som bottnar i snobberi.

Det är ett arv, där vi försöker konservera en polariserad värld där några visste och andra inte visste. En idé om att de som vet har ekonomisk, social och kulturell makt över de som inte vet.

Jag skrev tidigare om att 80% har ångest över en kreativ erfarenhet från skolan. En ångest som gör att vi går miste om all den innovation världen så väl behöver.

Men en utbildning är fortfarande viktig för den ger access till en arbetsmarknad, fostrar kritiskt tänkande och förståelse för evidensbaserade teorier. Men vad vi som föräldrar borde lära våra barn är att odla idéer, se samanhang och hantera komplex information. Det är de närmsta 20 årens bästa färdigheter!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Hur råder man sina barn att möta framtiden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *