Framtiden tillhör John Holmes

Jag har tidigare skrivit om hur den digitala ekonomin centrerar välstånd hos allt färre. Det gäller att förstå denna läskiga dynamik.

1% av den amerikanska befolkningen står för en extremt stor förmögenhet i relation till alla andra och det här är bara en början och jag tänker förklara varför.

Den digitala ekonomin har några saker gemensamt. Det digitala kostar inget att duplicera, den är geografiskt oberoende och den exploderar av nätverkseffekt. Internet har gjort att skalbarheten skapar extrema förmögenheter i relation till det som inte är skalbart (det analoga; omsorg, hantverk, produktion etc).

Geografi
Eftersom geografisk begränsning har upphört är allt globalt. Det innebär att det bara kan finnas EN vinnare inom varje produktkategori. Tidigare fanns den bästa slaktaren i Husqvarna, Milano, Barcelona och Umeå. Idag finns det EN som är bäst. Det är en superstar.

Produkter
Oavsett vad vi vill köpa så finns det topplistor. Skall vi köpa en kamera så kan vi sortera efter bäst betyg och den köper vi. Allt annat blir ointressant. Det är EN superstar-produkt eller EN superstar-levarantör. Fundera själv på hur du gör dina produktval!

Arbetskraft
När en arbetsgivare tidigare satt med hundratals ansökningar så kunde sådana som jag med lite tur slinka igenom. Idag är dessa ansökningar digitala och det kräver bara ett musklick för att sortera fram nyckelord, brist på utbildning, ålder eller annat. Efter en stunds filtrering är det enda som blir kvar är några få superstars.

holmes

Long tail
Om man förstått dynamiken i ”the long tail” (obs; har inget med bilden ovan att göra…..) så inser man ganska snabbt att man måste skapa en smal kategori att bli nummer ett inom. Istället för att vara 22:a i en bred produktkategori så är det bättre att vara 1 i en supersmal global kategori. Det gäller kompetens, produkter, tjänster, affärsidéer etc.

Bli en superstar
Vi som (sorgligt nog) inte kan bli superstars tack vare fysiska företräden, måste hitta områden där vi kan. Om din CV, produkt, tjänst  eller din affärsidé ligger i mitten av ”the bell curve” är chanserna att odla en superstar-kategori väldigt små.

Fredag
Men nu är det fredag, jag skall på teater för att sedan avsluta kvällen hos min alltid lika generösa vän Christian och hans vackra, kloka mätress.

Nedan lite ny upplyftande musik för helgen.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.