Data scientist – myten

Har funderat ett tag över rollen “data scientist”. Det sägs vara ”world’s sexiest job” och jag kan berätta varför. Data scientists är lika coola och sexiga som Fantomen och Modesty Blaise. Problemet är bara att varken Fantomen eller Modesty finns i verkligheten. Dom är en påhittad pappersprodukt.

Visst finns det säkert några underbarn i världen som med rätta kan titulera sig data scientist. Men 99,9% av oss andra kanske borde ge upp hoppet om att hitta denna superhjälte.

Analysavdelningar med en tradition av att hämta data och sedan lägga informationen i fina rader och kolumner har börjat känna förskalvet av dataexplosionen. Många har redan nu insett att dom måste kapitulera inför den tsunami av ostrukturerad data som väller över dom. Deras lösning är den ensamma superhjälten som skall rädda dom.

I värsta fall kämpar dom i ett fruktlöst försök att fortsatt försöka strukturera all data. I bästa fall öppnar man kranarna och styr in hela jäkla informationensvågen i ett Hadoop-lager.

Myten om datascientists

Vad man kanske borde göra
Istället för att leta efter superhjälten kanske man skall sätta samman ett team som jobbar parallellt med frågan. Jag hävdar med en dåres envishet att detta team inte hämtas i det befintliga BI-teamet.

En data scientist förväntas vara en matematiker, statistiker, affärsutvecklare, trendorakel, kreatör etc. i samma kropp (eller åtminstone hjärna).

Personligen är jag är en jäkel på intuition och bra på att se nya affärsmässiga samanhang och strukturer. Men jag är rätt kass på att tolka statistik och analys. Så en combo av ”min” kompetens ihop med en öppen analytisk person är ett exempel på en bra början för att angripa den feta högen av data.

Demokratisering
Sedan tror jag på demokratisering av data. (Cred till Niklas som fött denna tanke hos mig). Synen på Big data befinner sig där vi var med generell IT på 80-talet. Vad man än skulle göra fick man gå till någon ”geekig” person som kunde hjälpa till. Idag behöver få av oss ha hjälp från någon för att utföra vårt jobb på datorn. Låt oss inte stänga in Big data initiativ I ett rum av män I vita rockar!

Släpp ut informationen till folket. Det finns någorlunda användarvänliga verktyg för att gräva i informationen. Dessutom kan man vara ganska säker på att alla gräver på olika ställen och vips har någon hittat Cullinandiamanten på ett ställe som inte ens Fantomen hade letat.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *