Redo för Prekariatet?

2014 är varje människa en konkurrent till ditt företag. Lyssnade på P3 idag om turism och det är ett område som exemplifierar detta ”fenomen” tydligt. Vi har alla läst om ”Air BnB” som gör att hotellen konkurrerar med enskilda hem. Den nya typen av turist söker inte en uniform upplevelse.

Samma sak händer med att människor erbjuder turister att äta i deras hem för att få en autentisk matupplevelse. Hoppla! Där blev även restauranger delvis disrupted. Vi ser hur människor i städer erbjuder guidade turer av personlig karaktär. Etc.

Tänk ovanstående och anlägg det perspektivet på allt!

da

Prekariatet
Har i julhelgen läst om ”Prekariatet”, som är en term som myntats av Guy Standing (kolla gärna filmen). Det är en helt ny klass som motsvarar Thailändska bärplockare, fast ur ett globalt perspektiv. En allt större grupp som saknar fast anställning och rör sig mellan olika jobb. Dom har oerhört svårt att planera långsiktigt och saknar många av de rättigheter vi tar för självklara.

Det viktiga är att det inte bara handlar om Thailändska bärplockare, utan lika mycket om unga Svenska akademiker.

Framtiden
Jag tror att vi är precis i skärpunkten mellan den industriella modellen och något annat. Det gör att det Guy Standing definierar som en klass (Prekariatet) i själva verket är de flesta människors framtid.

Vi klarar inte, eller vill inte se den förändring som sker. Nästan alla cykler går så fort just nu att 10 år på en arbetsplats helt enkelt inte är produktivt.

dysto

Konsekvensen
Jag kan inte riktigt se konsekvenserna av detta, men tilliten till staten som garant kommer sannolikt att minska. De nordiska länderna har en oproportionerligt hög tillit till staten om man jämför med de flesta andra länder i världen. I framför allt utvecklingsländer finns tilliten till den egna släkten eller ”triben”. Kanske vi ser en ”reverse development” här, där släkten får representeras av vårt nätverk?

Men jag är helt säker på att vi just nu genomgår ett ”systemskifte” och vi märker knappt att det händer. Men tittar man noga och tänker lite så ser åtminstone jag det! Många människor kommer att fara illa i de potentiella konsekvenserna och dessa kan  kännas lite obehagliga. Vi ser en föraning på Greklands gator.

Avslutar denna fredagsdystopi med en melankolisk spellista

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

5 thoughts on “Redo för Prekariatet?

  1. Underbar läsning. Systemskiften är här och det får mig osökt att tänka på hur en groda beter sig när man fyllt upp kastrullen med kalt vatten och därefter värmer upp den långsamt. Den märker aldrig när den dör. Kodak missade hela racet, vi har bara börjat…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.