Lexbase som affärsmodell

Jag gillar inte Lexbase. Men jag gillar inte Facebook heller. Jag hyllar varken Julian Assange eller Edward Snowden. Har svårt att se dom som frihetskämpar.

Men dom är alla en del av den digitala värld vi lever i. Men jag får inte ihop tanken av att älska Edward Snowden, men uppröras över Lexbase.

Affärsmodell
Alla som verkar i moralens utkanter är ofta först med att adoptera dubiösa affärsmodeller. Vi såg det tidigare i porrindustrin, nu hos ”företag” som Lexbase. Och det här lär fortsätta.

Det finns en fantastik affärsmöjlighet att samla publik information och genom visualisering omvandla den till ett värde.

Som medborgare i ett öppet och demokratiskt samhälle har vi rätt till väldigt mycket information. Det har fungerat utmärkt i en analog värld, då man fick ett papper hemskickat på posten.

De nya digitala affärsmodellerna bygger på att konsolidera denna data och göra den mer tillgänglig för alla. Hur komprometterande den än må vara för den enskilde.

kompro

Framtiden
När Lexbase typ affärsmodell mognar så kommer det inte röra sig om enskilda saker som ett brottsregiseter. Det kommer att vara en kombination av källor som kombineras till en explosiv soppa. Källorna kommer inte bara att vara myndighetsdata utan merparten kommer att vara data som vi själva producerar i sociala medier, appar etc.

Kreativa data-scientists kommer att skapa helt nya tjänster baserat på Big data. En kombination av vår online dating-profil, Facebook, Twitterflöde, kryddat med lite från skatteverket, toppat med lite Foursquare och vår tränings-app.

Personligen har jag delvis kapitulerat inför informationstransparensen och min integritetsivran. Men det betyder inte att jag gladeligen ger mitt fingeravtryck till Apple!

Helg!
Nu är det snart helg och jag fyller på några oemotståndliga låtar att sätta på i bilen på väg hem. (Fyller på i förra spellistan så kan den som mot förmodan har samma musiksmak ta eller prenumera på hela listan).

Själv skall jag hälla upp ett glas rött och boka biljetter till Jason Derulo som jag lovat min yngsta dotter att gå på. Han är tydligen en svängig musikant……

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.