En utmaning med Internet of things

I slutet av 90 gick jag en kurs för att bli certifierad ”Y2K analyst”. En kompetens som syftade till att göra risk assessment för millenniebuggen.  Problemet som bottnade i att de flesta IT-system hanterade år med två siffror istället för fyra. Vilket I sin tur kunde göra att stora system slogs ut vid millennieskiftet.

Jag deltog inte i speciellt många vitala projekt inom området, vilket sannolikt var en jäkla tur.  Då hade flygplanen regnat ner från himlen på nyårsafton, tåg hade spårat ur, el- och kommunikationsnät hade exploderat, respiratorer hade stannat.

dysto2

Man har räknat på kostnaden för denna bugg och kommit fram till 300 miljarder dollar.

Internet of things
Det finns lite olika beräkningar om hur många uppkopplade saker vi kan vänta oss i närtid, men 50 miljarder är en populär siffra. Den här utvecklingen kommer att göra att tekniken kommer att bli en EXGTREMT inkorporerad del av vårt samhälle och våra liv. Som jag skrev om i Anticipatory computing så kommer tekniken att styra oss i allt högre utsträckning. När våra liv, våra hem, våra kroppar och våra städer blir allt mer digitala.

Retrofit
Stora delar av vårt nuvarande samhälle är som bekant analogt, vilket gör att vi får ”retrofit” (var nära att göra detta till ett verb som då fått det mindre trevliga öknamnet för en nostalgisk tjej man inte tycker om ….)  vår infrastruktur. Något som definitivt kommer att vara en utmaning.

retrofit

Risker
Det finns två lite halvläskiga saker med det som kommer. Det ena är säkerheten. Vi kunde läsa om malware som gjorde att uppkopplade kylskåp löpte amok. Konsekvenserna av”blue screens” med 50 miljarder uppkopplade prylar ger lite gåshud.

Millenniebuggen var en utmaning i en relativt analog värld, tänk motsvarande om 10 år.

Det andra är mitt ständiga mantra om integritet som framtidens valuta. Den stor i total kontrast till framtidens affärsmodeller där indoor position system som NFC och iBeacon kommer tracka oss för ny innovativ prissättning för lokalhyror etc.

I den kinesiska staden Chongqing har man startat ett projekt som heter ”Peaceful Chongqing” där man sätter upp 500.000 (läs det igen) kameror för att ”underlätta” för sina 6 miljoner invånare. Tänk den kinesiska Big data soppa man kan koka i Chongqing de närmsta åren. Medborgare + kameror + autokrati + Big data = scary.

Jag älskar tanken på, digitaliseringsmarta städer och Internet of things, men vi behöver perspektiv.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *