Fördelen med din ålder

Normalt sett brukar jag sjunga ungdomens lov i min blogg. Helt enkelt för att dom inte är behäftade med en historisk ryggsäck. När man är ung angriper man ofta utmaningar med entusiasm och ett öppet sinne.

Men faktum är att varje ålder har sin fördel. I min egen ålder, då man börjar slarva med hygienen, slutar ta nya intryck och en lätt doft av förruttnelse sätter sig i kläderna, så uppstår något annat. Nämligen tidsperspektiv.

perspktiv

Perspektiv
I år är det 100 år sedan 1:a världskriget startade. Och ju äldre man blir, desto mindre hissnande länge känns 100 år. I början av 1900-talet spirade Europa och även 1913 kunde ingen ens föreställa sig tanken på ett annalkande krig.

Jag har svårt att tänka mig att någon kan föreställa sig den tanken i vår tid heller. Men vi har en ungdomsarbetslöshet på runt 50% i många av länderna vid medelhavet. Väldigt många frustrerade unga män är en extremt bra grogrund för en dålig utveckling. Vi har obehagligt många extremnationalistiska partier på frammarsch i många sydeuropeiska länder.

Förmågan att ens se den typen av tendenser kräver ett visst mått av perspektiv.

En annan sak som ”kidsen” ofta helt naturligt missar är förmågan att betrakta saker med lite längre tidshorisont. Om tio år känns som eoner av tid, så förhåller man sig också till det när man betraktar affärsutveckling, trender och tendenser.

Mitt ständiga tjat om Afrikas utveckling kommer inte att ske över en natt. Men nu sker internetutbyggnaden i extremt snabb takt. I Uganda har man fler mobiltelefoner än glödlampor. Svenska Callcenters i Afrika hanterar redan idag färdtjänst för Svenska bruksorter.

Man ser ofta inte sina barns förändring, men vi har alla hört ”gud så stor du blivit”. Med lite perspektiv så vet man att så är fallet, även om förändringen krupit på. Med perspektiv betraktar man inte om världen med en ögonblicksbild.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.