Är den digitala staden din?

Du går på gatan och dörrar öppnar sig när du närmar dig, värmesystem och luftkonditionering anpassar sig till hur många som är i rummet, kameror med ”ansiktsigenkänning” söker kanske efter kända terrorister, etc. Bakom allt som händer finns mer eller mindre avancerade algoritmer som styr maskiner.

Precis som alla välutvecklade städer drivits av distribuerad energi, så drivs moderna städer idag på information.

Döende landsbygd
Jag åkte med bil till Sälen under julhelgen. Jag slogs mer än någonsin av den döende landsbygd som vi passerade. Men precis som övriga världen påverkas vi av en extrem urbanisering. En urbanisering som pågått i världen sedan i mitten av 1800-talet och som ökar extremt.

Den urbanisering vi ser i världen är en av våra största utmaningar. Få tänker på de nyttigheter som vi tar för självklara. Vatten, avlopp, elnät skall på några år anpassas efter en mångdubblad poppulaiton. Om vi tycker att Stockholm ökar snabbt, så ta en titt på de Afrikanska storstäderna!

aaaf

Framtidens städer
Jag har skrivit mycket om att företag behöver en Chief Digital Officer, men det behöver staden också. Precis som företag behöver staden digitaliseras. Men om många företag s personal är i otakt med tiden, så vill jag inte tänka på städernas dito. Det finns hjältar som min tidsenliga och undersköna vän Helena, men i övrigt består Sveriges stadsplanerare av bekväma, winerbrödsätande kommunalarbetare som tror att ” autonomous vehicles” och liknande är science fiction.

En modern stad vilar på en informationsstruktur som bidrar till en medborgarupplevelse som minskar friktionen i vardagen! Hur planerar Sveg att koppla upp sina trafiklus? Hur planerar Örebro att individualisera medborgarkommunikationen så att inte pensionärer behöver få information om förädrarpenning? Vilka API:er skapar staden för informationsdelning? Var finns städernas visioner och digitaliseringsstrategier? Viss heder åt Göteborg som planerar för att testa förarlösa fordon. Jag säger inte att det är lätt att digitalisera en stad, men jag saknar visionärerna i debatten. Saknar dom som brinner för frågan.

Folkvalda representanter som låser in publik information som sin egen personliga tillgång för att klamra sig fast vid sin falnande makt. Information som kreativa, unga entreprenörer skulle kunna omvandla till fördelar för medborgarna.

Framtidens städer uppstår i relation till medborgarna och när digitaliseringen bäddas in i hela stadens struktur. Men dom som planerar och styr staden är analoga reaktionärer vars enda mål är att försöka behålla sitt jobb i sina sista 5, 10 eller 15 år.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Är den digitala staden din?

  1. Är du med i digitalt stadsplaneringsprojekt/mässor eller liknande? Intressant ämne! Som ibland får en att längta till lugnet på landet 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.