Vänskap & antagonism

Trots mitt mantra om att integritet är vår viktigaste valuta, så tänkte jag ägna det här inlägget åt ett visst självutlämnande. Strax före jul hade jag en relativt djup diskussion med min kollega M om uppriktighet. Jag fick veta att jag ”kanske inte går hem hos alla…” och att jag ”inte är så ödmjuk när jag talar om något jag kan”.

Den första är jag medveten om och den rör mig faktiskt inte i ryggen. Den som försöker vara alla till lags, blir ingen till lags. Den sista däremot stack till en del. För även om det kanske uppfattas på det sättet, så stämmer det inte. Jag tror och hoppas att det är ett utslag för den extrema passion jag känner för vissa saker.

vnskp2

Antagonism
Ingen av oss är något utan ett samanhang. Ett samanhang som har olika syften, mål eller övertygelser för olika personer. De flesta av oss lever och arbetar i relation till två olika typer av antagonister. Dels de vars drivkraft och högsta önskan är att man skall misslyckas med det man företar sig. Dessa gör mig beklämd och sorgsen.

Den andra typen är de som har samma starka övertygelse, men den går på tvärs med ens egen. Dessa människor är guld värda och är de som faktiskt utvecklar oss som personer. Målet är inte att hela tiden få sina egna hypoteser bekräftade, utan snarare utmanade och nyanserade.

vnsk

Vänskap
Både privat och i min profession finns det människor som respekterar avvikande åsikter, som önskar andra framgång. Dom visar det genom att utmana, vara intellektuellt generösa, osjälviska och dräpande uppriktiga. Jag har ett knippe sådana människor i min närhet och jag vet värdet av er alla.

Fundera på vilka dessa är i din värld. Dom finns ibland där man inte tror. Framför allt var rädd om dem och undvik dem som drivs eller söker tillfredsställelse i andras misslyckanden.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.