Skillnaden mellan digitalt & digitalisering

I fredags korrekturläste jag en rapport där det stod ”digitize” när jag tror man menade ”digitalize”.  Jag kan inte hitta några bra Svenska ord. Eller engelska heller för den delen, men det är två olika saker.

När en låt görs om till ettor och nollor så blir den digital (digitized). När ett foto förvandlas till ettor och nollor så blir fotot digitalt (digitized). Till både fotot och låten följer MASSOR av metadata som är digitalt och nu börjar vi röra oss i gränsen mot digitalized/digitalisering.

Precis detta kommer vi att se i väldigt många andra former framöver. Former vi kanske inte kan förutspå just nu, men det kommer att hända.

ditigal

Digitalisering
Resultatet av att produkter och tjänster blir digitala (digitized) kommer att forma digitaliseringen. Kombinationen av att produkter, tjänster och fysiska miljöer blir digitala kommer att förändra affärsmodeller, kommunikation och upplevelser. Det är digitalisering för mig åtminstone.

Är vi smarta så bryr vi oss mindre om att något blir digitalt. Ett antal ettor och nollor som formerar en produkt eller tjänst. Vad vi bör bry oss om är vad som händer med affärsmodellerna. Med värdekedjorna. Med mottagarens perception av värdet av det ”hen” konsumerar.

Kanske svamligt inlägg men jag vet vad jag menar….. Tänk digital människa/produkt/plats i kombination med affärsmodell, marknadskommunikation, distribution, logistik, organisation, etc!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *