CIO – en “förlorad” roll?

På många företag finns en CIO, oftast en man i min ålder som har ganska bra koll på den informationsteknologiska infrastrukturen, ERP och i bästa fall traditionell BI och CRM. CIO’n har åtnjutit ganska stor makt de senaste 15 åren, men hela Cloud-prylen har gjort att makten minskat avsevärt.

Men om vi funderar på akronymen CIO så står ju den för Chief Information Officer. Så då är det väl ”hen” som äger datan? Hell no, det gör affärssidan! Eftersom data är vår nya ”main asset” så anställer CIO’n en Chief Data Officer. Ett klokt beslut för organisationen, men karriärtaktiskt ett mindre klokt beslut för CIO’n.

cio

Chief Digital Officer
Affärsverksamheten har insett att dom måste digitalisera hela affärsmodellen. Produkter, tjänster, fysiska miljöer, kommunikation, allt blir digitaliserat. Man vänder sig till IT, endast för att mötas av en obsolet systemvetare som nervöst fingrar på mobilhölstret.

Man anställer därför en Chief Data Officer vars syfte är att transformera bolaget till det digitala.

Vad blir kvar?
Jag har tidigare skrivit om CMO’ns statusmässiga kräftgång, men jag tror att CIO’n kommer att gå samma öde till mötes. De två nya ”C-rollerna” kommer automatiskt att transformera CIO’n till en förvaltande backoffice-funktion.

Är du CIO och läser detta så var det fel dag att sluta knapra Sobril!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “CIO – en “förlorad” roll?

Leave a Reply

Your email address will not be published.