Bota din digitala olycka!

Oxytocin frigörs i kroppen när man får beröring. En kram eller puss från den man tycker om sätter igång en kemisk cocktail som gör oss lyckligare. En känsla som jag tror är extremt långt ifrån de kickar vi får av likes och andra digitala erkännanden.

Trots det ser jag par i alla åldrar på restauranger söka sina digitala heroin-kickar med telefonen som spruta, snarare än att tala med varandra eller röra vid varandra. Jag skiter blankt i om jag framstår som en frystorkad, analog gubbe från förr, men synen gör mig faktiskt ganska dyster!

krm

Facebook – olycka
Läste en intressant studie av Ethan Kross (University of Michigan) om att människor som enbart konsumerar (dvs mest tittar på vad andra gör och inte uppdaterar själva) på Facebook, blir olyckliga samt får en känsla av ensamhet. Jag är inte förvånad. Avsaknaden av källkritik i denna förljuget ”lyckliga värld” är massiv. Jag ser mina döttrar göra bilder av sig själva där dom liknar fotomodeller. Ganska långt ifrån verklighetens ungdomliga, bleka, finniga habitus. Deras beteende får representera mycket av det jag ser i sociala medier.

Dating – olycka
Internet-dating har förändrat hela vårt potentiella parningsrevir fundamentalt. Jag ser inget fel med nät-dating, men för mig blir det samma dynamik som att söka jobb. Man putsar på sitt CV för att framstå bättre än man är. Några är desperata och spammar med spontanansökningar. Några tar vilket jobb som helst för pengar. Men dom jag känner och tycker om kommer aldrig kunna beskrivas med hjälp av metadata-taggar.

Kanske vi borde krama vår partner, förälder eller barn oftare, kanske vi borde säga tack till våra kollegor på jobbet oftare? Kanske vi skulle värdera oss själva lite mindre i relation till andra? Om inte annat för att vi själva sannolikt blir lyckligare.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.