Big data: 6 steg att börja med 1 (3)

Hur man skall man angripa Big data som helhet? Tänkte ge min bild i tre inlägg. För när vi talar om  Big data så tänker vi oftast stora, ostrukturerade mängder data i sociala medier, videos etc. Är man bara i början av att “angripa” Big data, kanske man skall sänka ambitionen och hitta rätt bland datakällorna.

frndreee

Jag älskar förenklingar så mitt råd är att börja enligt följande ”approach” när det gäller vilka källor man skall gå mot.

  1. Operativ data – Du har massor av data redan. Titta på all den data som finns och hur den kan kombineras på nya sätt. Börja ställ frågor på ett nytt sätt.
  2. Dark data – Detta är data som du har, men inte tänker på att du har. Tänk exmpelvis på hela din e-mail server. Kan du få indikationer genom att läsa igenom all mail-korrespondens? Alla frågor som kommit till kundtjänst exempelvis. Hörde ett spännande exempel från Gartner, där försäkringsbolag kan se bedrägerier genom försättsbrevet som annars alltid slängs bort.
  3. Köpt data – Nästa steg är att köpa data som du kan hänga på din befintliga data.
  4. Data från sociala medier – Här finns det massor att göra. För mig är detta nog det viktigaste området och det mest spännande. Googla och lär dig så mycket du kan om Sentiment analysis. Inte imorgon, utan nu!
  5. Public data – Detta är data som finns öppet. Skulle kunna vara väder data, ekonomisk data, kommundata etc.
  6. Sensor data – Efter den sociala datan, är detta en våt dröm för alla som digitalaiserat sina varor, tjänster, miljöer och organisationer. Har du inte påbörjat din digitaliseringsstrategi, så gör det nu!

Det största värdet uppstår dock i kombinationer. Jag älskar, älskar det nya sättet man kan ställa frågor mot data. Tänk bara videos på offentliga platser som räknar antalet människor för att optimera olika typer av logistik! Bussar, tåg vad du vill.

Big data må vara floskelvarning som ord, men det är det inte som företeelse!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Big data: 6 steg att börja med 1 (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.