Sitta i fängelse och fredag

Jean Paul Sartre har skrivit en pjäs som heter No exit. Jag har inte sett den men läst tillräckligt för att kunna göra en kultursnobbig metafor. Den handlar om tre personer som hamnar i ”helvetet” men det består av ett vanligt rum där dessa tre personer befinner sig. Ingen av dom tycker att dom förtjänar att vara där. Dom försöker flera gånger att öppna dörren, men när den väl öppnas väljer alla att stanna kvar.

På samma sätt är det med oss alla. Vi måste först våga erkänna att vi sitter i ett fängelse med murar av traditioner, erfarenheter, självbilder, utbildning, tidigare löften etc. Genom att erkänna detta fängelse har vi tagit första steget mot att vara innovativa individer.

 pris

Nästa steg är att föra en evig kamp för att ta sig ut. Men precis som i Sartres pjäs står egentligen dörren öppen!

Ställ dig lite frågor:

  • – Vad skulle ett föräldralöst barn från Kongo säga att vårt företag skulle göra annorlunda de närmsta tio åren?
  • – Vad skulle vårt företag kunna göra för att förenkla vardagen för en ensamstående pappa i en döende bruksort?
  • – Hur skulle en lantbrukare från Västerås beskriva vårt företag?
  • – Hur skulle medlemmarna i Pussy riot beskriva våra produkter?
  • – Vad skulle det innebära om vårt företag skulle samarbeta med NASA eller Apoteket?

Offentlig sektor
Varför arbetar inte offentlig sektor mer med personer som mig? (inte så ödmjukt kanske, men jag menar allvar) Tänk om sjukvården blev mer patientcentrerad, skolan mer elevcentrerad, äldrevården mer ”gästcentrerad”, kommuner mer medborgarcentrerade! Det skulle öka värdet för ”kunderna” och minska kostnaderna för ”leverantörerna” dramatiskt.

Alla ovanstående exempel hanterar sina kunder som en uniform köttmassa. En nyanländ flicka från Afghanistan är inte samma som en medelklasspojke från Nacka. Varför är inte sjukvårdens IT-system byggda ur ett patientperspektiv, utan ur ett internt avdelningsperspektiv?

kommun

Så alla ni landstingsdirektörer, friskoleutvecklare, kommunpampar; släpp taget om era kaffekoppar, torka kaksmulorna från munnen och  ring eller maila! Jag längtar efter att göra dina medborgare gladare!

Ha en fantastisk helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.