Porrtanter, DNA och fredag

Veckan är snart slut och det är jag med. Har under allt för lång tid jobbat med en rapportjävel som tenderade att aldrig bli klar. OM den inte ligger till grund för några beslut eller citeras flitigt så kommer jag sannolikt att placera anthrax bakterier i personalrummet hos min uppdragsgivare.

Kvinnor!
Detta underbara, men ibland ganska nyckfulla släkte. Jag tror att dom, precis som vi män, ibland har ett kluvet förhållningssätt till sin egen könsroll. Man vet vad som är rätt och i takt med tiden, men ibland slår tusentals år av evolution in och vår reptilhjärna tar över.

Fundamentalistiska genuskrigare ertappar sig själva med att attraheras av muskulösa alfa-hannar och manliga företrädare av ultrafeminism fulsurfar på undergivna, fastbundna kvinnor med röda bollar i munnen.

imp

Läste att Stockholm filmfestival använder Bechdel Testet. Ett sätt att se hur filmer framställer kvinnor. Idéen är ganska tilltalande måste jag säga.

För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande kriterier:

  1.  Ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2.  ….som pratar med varandra
  3.  ….om något annat än män.

Tycker uppriktigt att det känns som ett bra sätt att undvika sunkiga objektifierande könsroller.

MEN på tal om objektifierande, så kanske någon sett Kappahl’s flirt med Fifty shades of grey. Hade ett Amerikanskt bolag kommit undan med det i Sverige? Är jag inte helt felunderrättad så bygger hela Fifty shades of grey på i det närmaste medeltida könsroller.

Jag tror att pojkar och flickor i puberteten har en stor grad av reptilhjärna när det gäller könstillhörighet. I en tid av ”hen” kommer dom därför att söka extremt polariserade könsroller och uttryck. Fifty shades of grey är för unga flickor vad porren var för pojkar på 80-talet. Där fick ni snuskkärringar!

DNA
Läste i senast numret av Fast company om företaget 23andMe. Ett ställe man tar sina barn och sig själv för att få en DNA-analys för 99 dollar. Jag skrev om megatrender för en tid sedan och DNA-analys i olika former är sannolikt en sådan. Men tänker man bara några få varv extra så får man förbaskat dålig smak i munnen! Men jag är kluven. Att Big data kommer att göra underverk för sjukvården är nog ganska klart. Men det finns många obehagliga monster i andra hörnet.

Jag gissar att vi kommer få en rejäldebatt om dessa frågor i närtid. Men skall man vara cynisk så borde man starta ett Big data analys-företag med DNA och sjukvård som enda fokus. Är du ung, smart och nyfiken så gör det nu!

Fredag
Nu skall jag fira en fantastisk helg. Jag skall se Christer Henriksson på teatern, sondmata mig själv med rödvin. Funderar dessutom på att ha ett stenålderstema i sovrummet! Kanske i kombination med helgens feta spellista!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *