Kommer DU bli “disrupted”?

Läste för en tid sedan att Stefan Löfven ville satsa 4 miljarder på innovation. Och han är inte ensam, politiker tävlar om att vara de som mest förespråkar innovation som lösningen på arbetslöshet och utanförskap. Men även om viljan är god så är problemet att innovationen sannolikt är 100% kontraproduktiv för merparten av väljarna!

Fackföreningsrörelsen kämpar inte längre mot burgna direktörer. Dom kämpar inte heller mot utflyttning av jobb till Asien. Dom kämpar mot dematerialisering, robotar och moln. Av Stefans Löfven’s eventuella 4 miljarder skulle sannolikt merparten av dessa driva just digitala innovationer. Innovationer som gör att även “semi-kvalificerade jobb” försvinner.

tilv4

Receptionister kommer att vara lika vanligt som att någon tankar bilen åt oss på macken.

Jag tror att de närmast kommande innovationerna kommer att röra

  1. Produktion = Dematerialisering. Produkter som produceras upphör att finnas till förmån för en digital dito. De produkter som produceras omvandlas till tjänster.
  2. Enkla tjänster = Robotar – Stora delar av hemtjänsten kommer att genomföras av robotar, likaså städtjänster etc. Vi kommer att se hela skrån försvinna när robotar tar över.
  3. IT tekniker = Vaporized – Att sitta och snickra på IT system månad efter månad eller mixtra med nätverk finns inte! I stort sett hela ecosystemet kommer att ligga i molnet.

Romantiserad innovation!
Många politikers syn på innovation verkar vara ganska industriell. Man romantiserar över våra tidigare ingenjörsinnovationer som fartygspropellern, dynamiten, skiftnyckeln etc. Innovationer som skapat företag som Tetra Pak, som i sin tur skapat massor av industrijobb. Hatten av för det, men det kommer inte att ske nu.

Dagens stora export-innovatörer heter inte Ericsson, Gustaf de Laval eller Rausing, utan Avicii, Max Martin och RedOne. Produkterna heter inte ”separatorn” eller skiftnyckeln utan Spotify och Skype.

Fredag
Veckorna försvinner just nu i warp-speed. Dom springer iväg för att jag får jobba med det roligaste jag vet! Innovation, Customer experince, Internet of things och digitalisering. Jag älskar verkligen varje dag jag går till jobbet.

Men jag älskar avkopplande helger lika mycket! Kanske en rask höstpromenad med Woodkid i lurarna, kanske en köttgryta med några glas Meerlust, kanske en middag i goda vänners lag.

På tal om Woodkid så har han sannolikt gjort världens snyggaste musikvideo med svincoola karaktärer!

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Kommer DU bli “disrupted”?

Leave a Reply

Your email address will not be published.