Jobbar du med talanglösa kollegor?

För länge sedan skrev jag ett inlägg som handlade om att vara på en arbetsplats i mer än tio år. Det var ett ganska hårt inlägg, men det gäller i precis lika hög grad nu.

För si såhär är det nämligen. Det är i nio fall av tio, talanglösa människor som är på samma arbetsplats år ut och år in. Och består arbetsplatsen av för många talanglösa människor så kommer talangfulla inte att stanna kvar, vilket i sin tur gör att företaget stagnerar med en armé av trötta individer.

Dom talanglösa vet att dom är just det, så dom betalar med underkastelse och lojalitet för att klamra sig fast vid en livstidsanställning.

Duktiga människor söker sig till företag som blommar, är modiga, är progressiva i syfte att odla livstids anställningsbarhet. Det är en stor skillnad!jbbFöretag
I en kunskapsekonomi är bra anställda värda mer än företaget i sig. Inte bara för att dom är smarta, utan för att dom sannolikt är kopplade till andra smarta hjärnor. Om man som företag tänker på dom anställda som ”noder” så är dom duktigaste kopplade till andra duktiga noder. Det skapar värde!

Chefer
Chefer är ett sorgligt kapitel. En relik från förr, alternativt en nödvändighet för en organisation som måste detaljstyras. Måste den detaljstyras så är det ett symptom på att man saknar syfte och riktning.

Sgt. F. de Bruin, Department of Prisons Employee, OFS,  1992

Slutsats
Tänk din anställning som ett möte. Vissa möten blommar av kreativitet, framgångsanda och målinriktning. Andra dess motsats. Allt handlar om vilka som är med på mötet.

De första 20% av ett möte är ofta bra. Där föds idéerna och dom vettiga diskussionerna. Sedan hamnar man i kontraproduktiva upprepningar och meningslösa diskussioner.

Gå på möten med rätt människor och undvik långa möten!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Jobbar du med talanglösa kollegor?

Leave a Reply

Your email address will not be published.