Internet, otrohet och annat smaskigt

Lyssnade till Filosofiska rummet i helgen och det handlade om normer. Normer beskrevs som ”livets tysta överenskommelser”. Ett alltid lika intressant program. Men det som slog mig när jag lyssnade var hur beskrivningen av livets sociala normer skiljer sig från de sociala normerna på Internet.

Många av normerna i off-line livet regleras av lagar och i de fall det inte gör det, av ett socialt samspel och en värdegrund.

På Internet saknas mycket av ovanstående. Berusningen av kommunikationens makt och transparensen Internet medger, gör att så många älskar att agera en light-version av Julian Assange. Intima detaljer om våra chefer, antagonister eller vem som helst ”outas” med enda syfte att förnedra. Straffa för något som inte är brottsligt, möjligen för att någon brutit en moralisk lag eller norm.

scrlt

Att skicka intima bilder på sig själv, porrsurfa på jobbet, flirta på Twitter, vara otrogen etc. är möjligen olämpligt, men knappast olagligt. Ändå älskar vi att medverka till, alternativt konsumera ”public shaming”.

I boken The Scarlet Letter tvingas Hester Prynne bära ett rött A på sina kläder som en symbol för hennes synd (utomäktenskapligt barn). Är den typen av moralisk digital bestraffning att eftersträva?

Eftertanke sökes
Jag tycker att vi har en tendens att dras med i digitala lynchmobbar, påverkade av anonyma troll. Med en mentalitet av likes, länkar och re-tweets  blir egen eftertanke allt mer sällsynt. Men utan EGNA tankar outsourcar vi våra värderingar till andra! Och till skillnad från Julian Assange kan vi inte gömma oss på en ambassad när vi skvallrat om vår chef, våra grannar, kollegor, våra vänner eller helt enkelt förstört livet för en medmänniska.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.