Information om dig….

De nummer som tatuerades in på offren för förintelsen under andra världskriget var helt och hållet anpassade för IBM’s hålkort. Redan under förberedelserna till detta folkmord spelade IBM och datainsamling en viktig roll.

Efter kriget delades Tyskland som bekant upp i två delar. Efter en tid grundades Stasi som hade till uppgift att kontrollera medborgarna. Stasi växte till nästan hundra tusen medarbetare och 1,3 miljoner arkivsidor om medborgarna.

Idag
Nu behövs ingen Stasi längre. Dels för att dataanalyser löser det och dels för att vi berättar om allt som vi gör. Nu finns dessutom gigantiska företag som Experian, Equifax och Acxiom som istället har miljarder efter miljarder av arkivsidor om människor. Google vet vad du söker efter, Foursqare var du är, Pinterest vad du gillar och Facebook vilka du känner. Din billeverantör hur du kör, ditt energibolag hur du konsumerar energi.

ani

Dynamik
Det finns vissa dynamiker vi lärt oss att leva med. Är du ung man i Stockholm och köper en extrem motorcykel så får du betala en väldigt hög premie till försäkringsbolaget. Beroende på hur du svarar på om dina levnadsvanor får du betala olika hög livförsäkring. Du får betala böter om du kör för fort i trafiken eller inte har säkerhetsbälte. Allt ovanstående är exempel på hur vi accepterar att ”straffas” för något som KAN hända.

Men det finns även tillfällen som vi inte vet när vi straffas. Är du muslim och köper en enkel förstaklassbiljett kontant till flyget, så kan du vara rätt säker på att du scannas ner på minsta molekylnivå!

Läskigt
I takt med all tillgänglig data och allt finare algoritmer så finns risken att ovanstående ökar inom massor av områden. I filmen Minority Report häktar Tom Cruise en man precis FÖRE han tänkt mörda sin fru. Det är bara film…. Eller? Allt fler länder har avdelningar för ”criminal profiling”. Man patrullerar områden där data och algoritmer sagt att brott kommer att ske.

Effekten för dig
Om du krockar så vet din bil vad du gjorde sekunderna före airbagen utlöste. En viktig omkörning i hög fart kanske? Något som gör att din försäkring inte gäller över huvudtaget.

Kanske du sökt lite för mycket efter bilder på unga brudar på nätet och missar därför det där jobbet på dagis.

Kanske får du inte lånet på banken till ditt nya hus, för att alla dina polare från fotbollslaget, som är kopplade till dig på Facebook, är halvt kriminella.

Jag är så kluven i frågan om information! Å ena sidan vet jag hur man omvandlar information till pengar, å andra sidan har jag ingen aning om var detta tar vägen.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *