En narcissistisk pandemi drar över världen.

I början av 80-talet var katten som tillhörde min bästa kompis familj till åren kommen. Katten, som hette Elin, skulle möta sin baneman på min fars veterinärpraktik. (som kuriosa kan nämnas att vi senare hade långtgående planer att gräva upp den begravda katten vid flera tillfällen) Min vän och jag såg fram emot våra fäders möte, då vi fortfarande levde med illusionen av mötet mellan två intellektuella giganter.

Storögt väntade vi på filosofiska hänvisningar kopplade till kattens öde. Det enda som kom ur en av dem var ”får du vara ifred från människor?”. Idag förstår jag frågan som blir allt mer relevant för mig som en allt mer utpräglad anakoret.

The right to privacy
I helgen ögnade jag artikeln ”The right to privacy” av Samuel Warren och Louis Brandeis som publicerades 1890! Den resonerade om ”privacy” och integritet i en tid då tidningar, fotografi etc. började blomma.

priv

Jeremy Bentham
Detta förde mig vidare (via en artikel av Andrew Keen)  till Jeremy Bentham som var besatt av en ”social arkitektur” i början på 1800-talet. Bland annat skapade han arkitekturen till en fängelstyp som kallas Panoptikon. Enligt Wikipedia är detta ” Mitt i byggnaden står ett torn där en övervakare kan observera alla fångar utan att de kan avgöra om de blir övervakade eller inte. Detta skapar därför enligt Bentham en “känsla av ett osynligt allvetande“.

Idag
Idag är detta fängelse världen och det har gått från fängelse till att bli en exhibitionistisk lekplats. En narcissistisk pandemi drar över världen. Vi putsar på vår digitala spegelbild och blir kära om och om igen. I rädslan för ungdomens tolkningsföreträde vågar ingen vara Orwell eller Kafka idag. Vad skulle George Orwell sagt om ett register med detaljer över en miljard människors relationer, liv, var dom är, vad dom gör?

För CIA däremot måste det vara en våt dröm. Jag är förvånad över att ingen lyft tanken på en konspirationsteori ännu.

Zuckerberg säger sig vilja utrota ensamhet med Facebook, men jag undrar bara en sak;  Får du vara ifred?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “En narcissistisk pandemi drar över världen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *