Ett liv på Internet….

Sitter på mitt hotellrum och jobbar med nyheterna i bakgrunden. Hör än en gång om flickan som tagit sitt liv efter hot från den som pressat henne till allt grövre saker på nätet. Jag tänker på hur hon mått under tiden av hot om att mannen skulle offentliggöra filmer och bilder. Jag tänker på mina egna döttrar och får en klump i magen över den miljö de rör sig i.

Internet
Det finns en acceptans för klimatet på Internet. Den som ifrågasätter den öppna miljön på Internet är trötta och bakåtsträvande. Jag är inget av det, men börjar bli trött på den omänskliga sadism och den mobb-mentalitet som råder. Vem skall stenas idag? Vem skall förnedras idag via fega anonyma påhopp? Ungdomar tvingas dagligen putsa på sin online-persona och balansera på en knivsegg för att slippa påhopp och förnedring. Människor skapar videos online för att skapa epilepsianfall hos epileptiker.

nice

10 sekunder av ditt liv
Ta tio sekunder, blunda och tänk på hur den här flickan måste ha känt sig när hon fått ett mail med hoten om hur han skall berätta vad hon skrivit, visa vad hon gjort. Tänk den ångesten över att inte veta vem man skall gå till. Tänk på hopplösheten och paniken hon måste ha känt. En tanklös handling i bekräftelsemässig-, kärleksmässig. eller sexuell ”berusning” skall inte utnyttjas av någon. Men när offret är en 13-årig flicka får det andra proportioner!

Fundera på nätet
Det är inte demografin och personligheterna som skapar dessa förövare. Det är strukturen. Vi tror på att vi kan representera en personlighet i ett socialt nätverk och på nätet, men vi är bara personlighetsfragment som förhåller oss till en binär struktur. Ettor och nollor. Facebook frågar exempelvis om du är i en relation eller är singel. Av eller På. TRUE OR FALSE i en databas. Han eller hon som just  precis inlett en relation då? Vi människor är INTE binära! Människor passar inte i databaser!

Vi alla måste jobba för att vara människor och inte online-fragment som andra kan exploatera i olika grad!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.