Tankar för dagen

Jag är full av brister! Jag är dålig på att lyssna på min fru. Jag brister när det gäller att fokusera på detaljer. Inte nog med det, jag är rätt kass på att dokumentera och ta anteckningar. Jag angriper ofta projekt som 100-meterslopp när det är ett marathon, vilket gör att jag brister i uthållighet. Jag skulle kunna fortsätta rätt länge och beskriva min långa lista av tillkortakommanden. Jag är jäkligt långt ifrån perfekt och långt ifrån en perfektionist!

Perfektionism
Men i min värld är perfektionism ett skällsord. Perfektionister drivs innerst inne av ångest och skamkänslor över förtryckta, väl dolda, men medvetna brister. Jag ser alla perfektionister peta och peta i detaljer för att aldrig bli klara. Jag ser dom kämpa för att göra sin uppgitf klanderfri, men också hur miljoner andra går förbi. Det är därför betydligt bättre att sluta försöka vara perfekt. Ingen av oss är det!

frnd

Ångest
Men vi hamnar alla i ångestträsket ibland. Vi fastnar i något kritiskt någon sagt, som vi ägnar timmar eller dagar att fundera på. Eller ett misslyckande som vi grämer oss över. Eller varför inte ångesten över något som man TROR skall hända. Men att ha ångest över det som har hänt eller det som eventuellt kan hända i framtiden äter av vår förmåga att se möjligheter och vara kreativa i nuet. Vi måste skrota våra personliga tidsmaskiner! Varje gång vi reser i tiden (bakåt eller framåt) för att omättligt frossa i våra egna misslyckanden, så minskar det av våra möjligheter att göra stordåd.

Ånger
Samma sak är det med ånger. När jag står vid fruktavdelningen i affären brukar jag blixtsnabbt ta de frukter som någon klämt på och lagt ifrån sig. Det är obetalbart att se ångesten i fruktklämmarfolkets ögon, över risken att dom eventuellt la ifrån sig en bra frukt! Att ångra saker är även det en väldigt tröstlös aktivitet.

Slutligen
Jag tror att vi misshushåller med vår personliga energi. Att älta oförrätter, vara avundsjuk, hitta syndabockar, vara bitter etc. bottnar till stora delar i vilken självbild vi har. Med en skev själbild kommer vi alltid att springa ett lopp vi aldrig kan vinna.

Det flesta av oss är inte Jobs, Zuckerberg, Einstein, Bezos, Pitt eller Jolie. Men vi är unika. Ingen har exakt samma DNA-uppsättning. Det handlar om att komma till ro med det vi har, vara stolta över det, odla våra exceptionella förmågor, men också erkänna vår ofullkomlighet. Om inte annat för vår egen skull.

Nu är det helg och jag kommer att åka till kusten. Där tänker jag ta en lång promenad vid havet med den fantastiska Kaah i lurarna!

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *