Fredag & Internet’s mest otidsenliga inlägg?

Jag ser mig omkring på gatan, på restauranger, på hotell. Där ser jag par som är förälskade, jag ser människor som kan ha varit vänner i 20-30 år. Jag ser barn med föräldrar. Jag ser föräldrar med barn. Men jag ser dom inte tala, jag ser dom alla stirra ner i en telefon som representerar en livlös värld av informations-fragment. Men vi människor är inte fragment!

frgm

Jag ser en värld där åsikter resulterar i anonyma, digitala påhopp som eskalerar likt en medeltida lynchmobbsmentalitet.  En värld där våra åsikter och våra utseenden betygssätts av en självpåtagen expertjury. En värld där vi konsumerar så mycket brus och så lite signal att vårt eget jag försvinner. Jag ser människor vars hela liv regisseras av diaboliskt beroendeskapande sociala algoritmer.

Genvägar
Vetenskap är trendigt. Vi talar ofta om neurovetenskap och beteendevetenskap, men baserar våra insikter på infographics som vi förmedlar via twitter’s 140 tecken. Extemt grunda förenklingar som snarare syftar till att öka vår sociala status än att öka insikter och förståelse.

Innerst inne vet vi att vi inte är äkta, vilket gör att vi avgudar varumärken som har en äkthet. Varumärken som har en back-story. Hunter stövlar eller Barbour jackor har den historiska äkthet som vi själva saknar.

Vänner
Mina döttrar har flera tusen ”vänner” på Facebook. Nu har jag ju inte Facebook, men jag har sannolikt mindre än fem vänner. Men igår fick jag glädjande nog ett mail från min gode vän Adam. Vi känner varandra sedan 2:a klass. Vi har delat cigg, säng, pengar, snus, Aurora, celler, La Garonne och legat med samma tjejer (bortsett från våra fruar. Såvitt jag vet…..).

Jag ser en ny generation växa fram med en reducerad bild av vad en vän är eller till och med vad en människa är. Har man känt riktig vänskap så inser man att det inte är något man kan avsluta med en “unfollow” på Twitter eller block på Facebook.

pgaj

Algoritmer
Jag läser förnärvarande en bok om algoritmer. ”How algorithms came to rule our world” av Chrstopher Steiner. En intressant bok som väcker många känslor. 60% av alla börsaffärer görs numera av datorer. Kanske ok? Men allt mer musik skapas av algoritmer för att skapa hit-musik. Vill vi att datorer skall skapa musik som bygger på algoritmer som letar i tidigare hits för att skapa en ny hit?

Slutligen
Jag är fullt medveten om att jag kanske är extremt otidsenlig i min analys/kritik, eller så är det just tidsenlig jag är? För jag tycker att människan har försvunnit den senaste tiden. Vad är en människa? Hade vi vetat det hade den gått att programera. Men det går inte, för människor är fulla av hopp, kreativitet, oförutsägbarhet och känsla. Därför älskar jag människor och inte informaitonsfragment.

Nu vankas en underbar helg och den skall jag fira med Ellie Goulding i lurarna

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Fredag & Internet’s mest otidsenliga inlägg?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *