Fredag, graviditet, kanon & kalkon

En man kom in i ett varuhus och var rasande! Hans 16-åriga dotter hade fått reklam om graviditet- och bebisartiklar. ”Uppmuntrar ni 16-åringar till att skaffa barn”?????? Några dagar senare ringer varuhusets chef mannen för att be om ursäkt.

MEN pappan säger ”hrmf det har nog förekommit saker i hemmet som inte anstår min dotter..” Hon hade samma dag fått reda på att hon var gravid.

grvd

Varuhusets analysfunktion visste att flickan var gravid FÖRE hon själv visste det.

Via smarta algoritmer och Big data-analyser hade företagets automatiserade kommunikation skickat ut minst sagt träffsäkra erbjudanden. Det är kusligt “bra” (?) marknadskommunikation.

Så kommer dynamiken i modern marknadskommunikation att fungera. Marknadsavdelningar måste omfördela marknadsbudgeten från reklambyråfunktion till analysfunktion. Den sistnämnda är möjligen inte lika cool som den förstnämnda. Men det är ingen idé att skrika om ingen lyssnar!

Fiske
I tisdags fick jag inte tag i något hotellrum, så jag bestämde mig för att dra hem. Istället för att kolla TV3 eller fulsurfa läsa poesi på hotellrummet  fångade jag istället en av sommarens kanske sista dagar med att fiska med min dotter. Eller rättare sagt, jag fiskade, drack en öl och hon satt med näsan i sin Smartphone. Men det spelar ingen roll, för vi fick några timmar på öppet vatten tillsammans! Storasysters första fråga var ”fick du pengar för att följa med”….

IMG_0621

Bolagsstyrning
I veckan har jag också varit ute och ätit middag med min gode vän Peter. En medbroder som har ett intellekt som mig att framstå som innehavare av ett fårs dito. Den största behållningen var hans metafor om hur riktigt stora företag drivs. ”Det är precis som farfarsbilarna på Liseberg. Det sitter chefer och TROR att dom styr, men det är helt andra dynamiker som styr vart bilen tar vägen. Ibland pekar den rätt och ibland pekar den fel”.

CX Kanon & Kalkon

 • Kalkon – Är BMW som vill ha 2.500 kronor extra vid service för att uppdatera GPS’en i bilen.  ”Och det måste vi beställa från Tyskland några veckor i förväg”. ETT: Jag kan köpa 4 lika bra GPS:er för dom pengarna. TVÅ: 2013 beställer man inte något digitalt flera veckor i förväg!
 • Kanon – Är ”Kjells sågservice”.  En elak gubbe som bor i skogen och jobbar med EN sak. Motorsågar. Otrevlig, svårtillgänglig men en konstnär. Varje gång man kommer in i hans ”butik” vrålar han: ”VAD GÄLLER SAKEN”.  I en tid när alla vill vara till för alla och kunna allt om allt, så är det befriande med människor som vågar vara specialister. Har modet att välja bort till förmån för arbetsmässigt artisteri. Han hanterar en motorsågskedja som en violinist hanterar sin stråke.

Men nu vankas helg. Jag hoppas att den förpassas till dekadensens underbara värld för alla och envar. Själv kommer jag att ersätta kostymen med sunkiga shorts,  datorn med röjsåg, kollegor med familj, kaffe med starköl samt oljudet från uppfordrande uppdragsgivares med nedanstående ljuva musik.

Trevlig helg!

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Fredag, graviditet, kanon & kalkon

 1. jag vill ha en “Kjellintroduktion” omg. Har en Björk som är stor som Fyrtornet på Faros
  Eller känner du möjligtvis någon som kan hantera en såg.
  Du vet, det måste falla åt specifikt håll.. Grannar i närheten + en trafikerad väg, samt fornminne och ett pilgrimspar i grannträdet.
  Ring mig.
  Behöver också hjälp med annat. / W

 2. Undertecknad fäller det mest fellutande träd med kirurgisk precision. Inte minst tack vara mentor Kjell’s fällkilar av yppersta kvalitet! Du ringer, jag fäller…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.